Želite spasiti svijet?

Kako se granice ljudskog i robotskog istraživanja svemira sve više pomjeraju, grupica ljudi koja radi na zaštiti planete, trudi se da zagađenja koja se događaju na našoj planeti ne utječu na ostale i obrnuto.

Postoje samo dva "zaštitara planete" na svijetu, a sada NASA traži trećeg.

NASA otvara nova radna mjesta i nudi godišnju plaću od 124.406 do 187.000 dolara za posao u trajanju od tri do pet godina. Prijave su otvorene do 14. augusta.

Izabrana osoba bit će zadužena za nadgledanje planetarne zaštite i brinuti za održavanje pravila koja se primjenjuju u misijama NASA-e. Planetarna zaštita bavi se izbjegavanjem organsko-konstitutivne i biološke kontaminacije u ljudskom i robotskom istraživanju svemira.

Posao zahtijeva česta putovanja, budući da će osoba možda morati pregledati instrumente i opremu prije pokretanja misije, prenosi Dailymail.

Uvjeti

Kandidati moraju imati jednu inžinjerskog iskustva na visokoj vladinoj poziciji, biti stručnjak za pitanja materije sa naprednim znanjem planetarne zaštite, imati iskustvo u planiranju, nadgledanju i sprovođenju svemirskih programa nacionalnog značaja, te posjedovati diplomatske vještine.

Potrebno je imati i diplomu u fizici, inžinjerstvu ili matematici.