Najbitniji simptomi

Prve naznake prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom, obično započinju osjećajem žarenja u grlu koje se polako pogoršava.

Gripa nastupa munjevito i naglo, od jutarnjeg poletnog osjećaja do već nakon par sati bolnog čitavog tijela.

Visoka temperatura, malaksalost, bol u zglobovim i mišićima, gubitak apetita, simptomi su gripe koju je nužno odležati.

Grlobolja i iscjedak iz nosa prve su naznake bolesti koje se pojavljuju i kod gripe i kod prehlade, ali sa bitnom razlikom. Kod prehlade problemi s nosom i sinusima obično krenu nakon što grlo prestane boljeti, nakon čega slijedi prozirni iscjedak iz nosa. Postepeno on postaje obilniji, gušći i žut, a nos je čitavo vrijeme blokiran, peti dan stanje se poboljšava. Kod gripe upala ne sazrijeva na takav način, naime iscjedak ostaje isti po nekoliko dana ne mijenjajući se. Iscjedak u gripi obično ne postaje gust i gnojan s vremenom kao kod prehlade, a kašalj obično ostaje suh i neproduktivan.

Blokada nosa i osjećaj iznemoglosti koji nastaju zbog opterećenosti dišnih puteva kod prehlade izazivaju glavobolju i blagi osjećaj groznice. Kada je riječ o gripi takvi su simptomi puno intenzivniji i tijelo trenutno ostaje prikovano za krevet, što uvelike uzrokuje skok temperature do 40 stepeni. U borbi protiv visoke temperature može vam pomoći prirodni antibiotik od meda, đumbira i bijelog luka.

Ovisno o virusima koji su uzrokovali prehladu, razlikujemo i različite simptome. Nekada to mogu biti slabost i drhtavica, koji nastupaju postepeno. Ležanje u krevetu nije nužno, i osoba s prehladom može normalno funkcionirati.

Za razliku od prehlade, gripa simptome pokazuje na očima u obliku crvenila i suza, dok koža izgleda vlažna i drži visoku temperaturu. Bolovi u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost, osjetljivost tijela na dodir i iscrpljenost uzrokuju i potrebu tijela za odmorom. Kod gripe je nužan oporavak, ležanje u krevetu, minimalan kontakt s okolinom i pogotovo jačanje imuniteta.

Vrhunac prehlade događa se obično dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon sedam dana. Prehlada bi se trebala u potpunosti povući tri, maksimalno četiri sedmice nakon oboljenja. Gripa iscrpljuje tijelo pa se bolovi i umor mogu zadržati još sedmicama, ponekad mjesecima nakon pojave prvih simptoma.