Biljna apoteka

Trešnja je voće koje je veoma zdravo i korisno. Međutim, i peteljke od trešnji moguće je iskoristiti u službi zdravlja. Peteljke su dobre kod upale bubrega i mokraćnog mjehura. Saveznika u njima možete pronaći i kod bubrežnih te mokraćnih kamenaca, a izvrsne su i u borbi protiv proljeva. Iskoristiti ih možete i protiv celulita.

Za napitak vam je potrebno:
- dvije kašike usitnjenih peteljki trešnje,
- 2,5 dl vode ili mlijeka.
Usitnjene peteljke trešanja preliti vodom ili mlijekom, zakipjeti i lagano kuhati 2 – 3 minute. Nakon što pokriveno odstoji 5 – 10 minuta, čaj procijediti i topao uzimati 3 puta na dan, nakon jela.
Peteljke za čaj mogu da se koriste svježe ili sušene. Peteljke od trešanja ili višanja, koje ste sakupili, rasporedite da se suše na nekom adekvatnom mjestu. Bitno je da je mjesto suho i tamno, a neophodno ih je sušiti nekoliko dana.
Za osvježenje šaku peteljki trešanja kuhajte u litar vode dvije minute (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procijedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.
Bubrežni kamenci
Dobro oprane, osušene i sitno izrezane peteljke plodova trešnje, kuhane u vodi dvije minute, procijede se i piju kao čaj protiv upale bubrega, za otapanje bubrežnih kamenaca i čišćenje mokraćnih putova te za pospješenje obilnijeg mokrenja.
 Impotencija
Protiv muške impotencije pije se čaj od peteljki plodova trešnje. Uzme se 30 grama izrezanih peteljki i kuha dvije minute u litri vode. Zatim se procijedi i pije tri puta dnevno (poslije jela) – po 2,5 decilitra.
Ovaj trešnjin čaj rastvara sluz u bronhima i olakšava iskašljavanje.
 Za bolji rad jetre i organa za probavu
Peteljke trešnje (30 do 50 grama) prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Zatim kuhajte nekoliko minuta pa prelijte preko cijelih plodova trešnje ili jabuke. Ostavite da odstoji 20 minuta i procijedite kroz gazu.
Odvar valja piti 4 do 5 šolja dnevno.
Taj napitak preporučuje se bolesnim, ali i zdravim ljudima, za poboljšanje mokrenja, što rezultira boljim radom jetre, želuca i bubrega.
 Protiv podočnjaka
Oko 30 do 50 grama peteljaka trešnje prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga sve kuhajte nekoliko minuta. Procijedite i mlako koristite za obloge.
NEPOMENA: Sve navedeno vrijedi i za peteljke od višanja.