Darovi prirode

Od slatke domaće trešnje i kiselijih vrsta nastala je – višnja. Potječe iz zapadnog dijela Azije, prije otprilike 2500 godina počinje se uzgajati u Grčkoj i Turskoj, a zahvaljujući Rimljanima proširila se Evropom.

Njena je krošnja manja od trešnje, a za atraktivnu boju plodova zaslužan je antocijanin – biljni pigment i vrlo snažan antioksidans koji možemo naći i u drugim vrstama voća poput: brusnice, borovnice, maline, kupine, jagode, grožđa, a u nešto manjem omjeru i u bananama.
Višnja je bogat izvor minerala, pa tako sadrži: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i bakar. Može se pohvaliti i značajnijim količinama vitamina A, B6 i C te tiamina, riboflavina i niacina.
- Kraljica ljekovitosti
Višnja će doprinijeti u borbi protiv brojnih stanja i bolesti poput:
1. upale mišića,
2. nesanice,
3. poremećaja koncentracije i pamćenja,
4. osteoartritisa,
5. holesterola u krvi,
6. ateroskleroze i metaboličkog sindroma,
7. gihta i bolesti mokraćnog sistema,
8. bolesti srca i kardiovaskularnog sustava,
9. raznih oblika raka i tumora,
10. anemije,
11. dijabetesa.
Naučno dokazano
1. Dosta vam je aspirina i ibuprofena – vrijeme je za višnju. Dobre vijesti dolaze iz Američkog društva hemičara koje navodi da 20 višanja dnevno ili koncentrat višnje u toj količini ima isti učinak protiv boli.
2. Aktivnim sportašima i rekreativcima višnja će priuštiti brz oporavak od vježbanja te smanjiti blažu upalu mišića. 
3. Budući da višnja sadrži serotonin – supstancu koja smiruje organizam, lak san je zagarantiran.
4. Medicinski centar Sveučilišta Maryland potvrdio je djelotvornost prirodnog soka višnje u borbi s napadajima gihta. Giht je vrsta artritisa. Svakodnevno konzumiranje soka od višnje tokom dvije sedmice trebalo bi ublažiti iznimno bolne i neugodne simptome ove bolesti.
Sok od višnje
Da biste uživali u dobrobitima soka od višnje, poželjno je imati sokovnik koji omogućuje hladno cijeđenje ili običan sokovnik. Očistite višnje od koštica i stavite u sokovnik. Svježe iscijeđeni sok je najbolje odmah konzumirati. Možete zasladiti po želji medom.
Ukoliko nemate sokovnik, poslužit će i blender. Očišćene višnje stavite u blender da se pretvore u usitnjenu smjesu. Potom sadržaj procijedite kroz sitno cijedilo ili gazu i dobro istisnite. Preostalo meso od višnje možete iskoristiti za pripremu slastica.
Sirup od višnje
Kako je višnja dosta kisela – šećer je neophodan (možete ga dozirati po želji te koristiti zdravije alternative), konzervans nije potreban.
<195> Potrebni sastojci: 3 kg svježih višanja, 3 kesice limunske kiseline, 2 kesice vanilin šećera, 5 l vode, šećer (dozirajte ga po želji – što ga manje ima sok je zdraviji).
Očišćene i oprane višnje bez koštica stavite u veliki lonac i dodajte limunsku kiselinu te najviše litru i po vode u prvoj turi. Višnje u loncu dobro izgnječite rukama, lonac prekrijte krpom i ostavite preko noći.
Sutradan procijedite višnje kroz cjediljku ili kroz krpu sličnu gazi. Dodajte šećer u omjeru 1:1 i dobro izmiješajte da se šećer otopi. Dobijeni sok prespite u odgovarajuće staklene boce i čuvajte na hladnom mjestu.