Postoji jednostavan, a efikasan način da se fokusirate na svjetliju stranu života.

Bez obzira na to koliko smo sretni, neke stvari koje priželjkujemo jednostavno nam se ne dešavaju, a ljude koje volimo povređuju stvari koje mi smatramo beznačajnim. Pa ipak, najgora stvar koju možete izgovoriti kada je neko tužan je: Nije velika stvar, prevazići ćeš to. 
Nikada ne bi trebali da kažete da su nečija osjećanja pogrešna. Jer svako od nas, svjesno ili ne, povremeno padne na malim stvarima.
Ključ za sretan život je u tome da ne dozvolimo da nas zamaraju sitnice koje na naš život nemaju veliki utjecaj i da naučimo da ih pustimo što dalje od nas. 
Ali kako da postanete osoba koja ne dozvoljava da joj sitnice pokvare dan? Postoje dva koraka koja treba preduzeti ukoliko želite da vaša sreća ne bude sputana malim, beznačajnim stvarima. 
1. Pomjerite fokus sa stvari koje vas opterećuju
Pronađite nešto što će vam skrenuti pažnju. Ukoliko vas opterećuju sitnice, zamijenite ih nekim drugim koje će vas razonoditi. Pogledajte epizodu omiljene serije, ili obojte svoju stranicu antistres bojanke. Muzika također može biti od pomoći. Ona nas oslobađa loših vibracija i čini nas raspoloženima za kontakt sa ljudima iz okoline. 
2. Prekinite začarani krug
Ukoliko svoje moždane vijuge uposlite sitnicom, koju smatrate problemom, ljudski mozak je programiran da je preispituje do najsitnijih detalja. Vi morate da prekinete taj začarani krug razmišljanja, ako želite da se oslobodite stresa. Rješenje ovog problema je vrlo jednostavno i inspirativno. Sjedite sa svojim partnerom i zagledajte se duboko u njegove oči. Ukoliko posmatrate partnera dovoljno dugo skrenut ćete pažnju sa problema koji vas opterećuje, i odmoriti mozak bar na kratko. 
Svaki problem treba rješavati hladne glave. Ponekad se treba vratiti unazad i sagledati cijelu situaciju koja vam je zadala stres, da biste uočili da su vas iz kolosijeka izbacile sitnice. Važno je samo da dišete duboko i nastavite svoju potragu za srećom.