Zvuči vrlo uznemiravajuće

U posljedna 24 sata, preko 23.000 korisnika Facebooka podijello je “upozorenje” vezano za lijek “Paracetamol”, zasnovano na potpuno izmišljenoj tvrdnji da isti sadrži opasan virus.

“Upozorenje” se pojavilo na privatnom profilu jednog korisnika, bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, koja zvuči vrlo uznemiravajuće.

U njemu se, naime, navodi da je paracetamol kontaminiran opasnim, čak i smrtonosnim, patogenom:

“HITNO UPOZORENJE” Pazite da ne uzmete paracetamol na kom piše P/ 500. To je novi, veoma bijeli i sjajni paracetamol, doktori kažu da sadrži virus “Machupo”, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svijetu, sa visokom stopom smrtnošću. Molim vas podijelite ovu poruku sa svim ljudima na vašoj listi kontakata, kao i sa porodicom i spasite živote … Ja sam učinio svoj dio, sada je na vama red ………….. zapamtite da Bog pomaže onima koji pomažu drugima & sami!”.

Post je objavljen 9. januara, a u roku od samo jednog dana, fotografiju Paracetamola sa popratnim upozorenjem podijelilo je čak 23.498 osoba.

Radi se, naime, o lažnoj vijesti koja kruži internetom već nekoliko mjeseci, a sada je stigla i do našeg govornog područja. Vijest je već provjerio fact-checking portal “Snopes”, u članku objavljenom u martu 2017. godine. Machupo (također poznat kao “bolivijski hemoragijski virus” ili “crni tifus”) endemična je vrsta virusa u sjevernoj i istočnoj Boliviji, a širi se zrakom ili hranom.

Iza samog upozorenja nema nikakve istine. Kako je već utvrdio “Snopes”, indoneziijska agencija za hranu i lijekove objavila je saopštenje u kojem demantuje navode iz upozorenja:

Prije širenja glasina po društvenim medija, agencija nikada nije dobila vjerodostojna izvješća koja podupiru tvrdnju da je virus Machupo pronađen u lijekovima Paracetamol ili drugim lijekovima. Sam Machupo virus poznata je vrsta virusa koji se može prenijeti kroz zrak, hranu ili izravni kontakt. Virus Machupo može potjecati iz sline, urina ili izmeta zaraženih glodavaca i postati nosač (rezervoar) virusa. Šef agencije, Penny K. Lukito, rekao je da agencija nikada nije pronašla Machupo virus u ovom medicinskom proizvodu.

I dužnosnici javnog zdravstva u Maleziji također su razbili slične glasine, 8. februara 2017, naglasivši kako virusi obično ne mogu preživjeti proces stvaranja pilule:

Malezijsko Ministarstvo zdravstva danas je srušilo glasine sa društvenih medijia koje govore da P/500 paracetamol tablete u Maleziji sadrže ‘Machupo’ virus.

Generalni direktor zdravstva Malezije Datuk dr. Noor Hisham Abdullah rekao je da, kao i većina virusa, Machupo ne može živjeti u suhim sredinama kao što su paracetamolne tablete.

Virus Machupo je kategoriziran u grupi Arenavirus koji bi mogao prouzročiti hemoragičku groznicu. Trenutno, virus se može naći samo u Južnoj Americi. Noor Hisham izjavio je da ministarstvo nije primilo nikakve izvještaje vezana za kontaminaciju paracetamola od vlasti iz bilo koje zemlje.