Recepti

Zrake sunca su utkani u cvijet lipe, kaže legenda. Prema predanju, kada neko popije lipov čaj, toplota sunca mu ulazi u organizam, izaziva znojenje i oslobađa tijelo groznice. Osim ove ljekovite osobine, lipa se u narodnoj medicini koristi i za mnoge druge zdravstvene tegobe, pa čak i protiv anksioznosti i nervoze.

Čaj od lipe podstiče cirkulaciju, pomaže varenje, efikasan je za izbacivanje sluzi, olakšava menstrualne bolove i pospješuje apetit. Brojna istraživanja su pokazala da čaj od cvijeta lipe pomaže kod bolova u stomaku izazvanih gasovima.

Pravi se jednostavno: jedan kašičicu cvjetova prelijte šoljom ključale vode, sačekajte 10 minuta i procijedite. U prevenciji lipov čaj djeluje povoljno protiv arterioskleroze, upale vena, angine pektoris i infarkta. Pije se povremeno i umjereno, a najbolji je čaj od rane ili krupnolisne lipe.

Protiv nazeba
Pomiješajte po 25 g cvijeta lipe, zove i kamilice, 15 g biljke pomoćnice i 10 g bijele saponarije pa 3 kašike smjese poparite s 1/2 l ključale vode, poklopite i poslije jedan sat pijte što toplije tokom dana.

Zaustavite proliv
Pomiješajte po 30 g cvijeta lipe i kamilice i po 10 g petrovca, ružinog cvijeta, šipurka i podubice. Tri kašike ove mješavine prelijte s 1/2 l vrele vode, poklopite i poslije jedan sat pijte.

Ublažite opekotine
Poparite u jedan litar vrele vode 100 g cvijeta ili lista lipe, ostavite poklopljeno tri sata, procijedite, napravite obloge i stavite na povrijeđeno mjesto.

Kupka za bebe
U jedan litar provrele vode dodajte tri šake cvjetova lipe i kuhajte na tihoj vatri dva, tri minuta. Procijedite i sipajte u kadu s vodom prije kupanja. Ova kupka smiruje bebe i djecu i pomaže da lakše usnu.

Oslobodite se celulita
Pomješajte po dva prstohvata mirođije, pirevine i lipe, pa kuhajte 10 minuta u 0,5 l vode, zatim procijedite i pijte tokom dana.

Ojačajte imunitet
Pomješajte po 25 g šipka i cvjetova lipe i po 15 g narandžine kore i cvjetova zove, pa tri kašike mješavine preliti s pola litra proključale vode. U poklopljenoj posudi neka odstoji 10 minuta, a potom procijedite. Pijte 2-3 šolje zagrijanog čaja dnevno.