Imuni sistem

Istraživači sa Univerziteta u Londonu otkrili su da ženski imuni sistem može pobijediti najrazličitije infekcije brže i efektnije nego muški.

Tajna je u dodatnoj kopiji ženskog X hromozoma. Većina ženskih imunih ćelija ima receptore za hormone kao što je estrogen, što znači da taj hormon ima mogućnost da regulira rad ovih ćelija, odnosno njihovu reakciju na mikrobe i alergene. Međutim, ovo nisu samo dobre vijesti. Imuni sistem može biti toliko snažan da pokrene autoimune bolesti, u kojima organizam „napada sam sebe“. Studije pokazuju da žene mnogo češće pate od ovog stanja. One imaju devet puta veće šanse da razviju lupus i tri puta više obolijevaju od reumatskog artritisa.
Jači imuni sistem znači da se žene rjeđe razbolijevaju, ali studije pokazuju da, kada je u pitanju bol - pate više od muškaraca. Žene više piju lijekove protiv bolova. Istraživanja su pokazala da one osjećaju bol mnogo ranije nego muškarci i potpuni je mit da žene imaju viši prag bola. Muškarci osjećaju manje bola tokom infarkta, najvjerovatnije zahvaljujući testosteronu, koji smanjuje stezanje u grudima.
Na osnovu ovih istraživanja o različitosti imunog sistema došlo se do zaključka da bi bilo potrebno prihvatiti ideju o različitim načinima liječenja iste bolesti u zavisnosti od spola pacijenta. To sve vodi ka individualnom liječenju, jer svi već znamo da svaki lijek ne odgovara svakome, a sada je dodata i različita reakcija tijela muškaraca i žena.