Sočna i zdrava

Sočna narandža mora da bude dio svake zimske zdjele s voćem.

Glatke loptice iznutra prekrivene bijelim vlaknima i ispunjene sočnim sokom idelan su međuobrok jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvježava. Upravo su zbog toga dobrodošle saveznice u prazničnoj trpezi bogatoj masnim, slatkim i slanim delicijama.

Moćni minerali

Osim vitaminom C, narandže su bogate mineralima – kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače

Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često kažu da ako je nepušaču potrebna jedna narandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom neophodnom za razvoj fetusa.

 Visoki postotak vode

Sadrže visok postotak vode – 86 posto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Ljekovita unutrašnja strana kore

Flavonoidi, moćni antioksidansi koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem bijelom dijelu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Od narandže se dobija najpopularniji sok…

Od jedne narandže dobija se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 posto narandži prerađuje se u sok te je upravo sok od narandže najpopularniji u svijetu.

… ali i keksi

Još u 19. vijeku britanska kompanija ‘McVitie’ proizvela je prvi “jaffa keks”, koji je dobio ime po vrsti narandže bez košpica. Ostale vrste narandže su kisela narandža, velika narandža, bergamot narandža, narandža valencija i crvena narandža.

Eterično ulje za miris i protiv bakterija

Već su drevne civilizacije poznavale neka umijeća korištenja narandžinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizuje rad srca.

Bergamot narandža koristi se i u aromaterapiji za pripremu parfema. No kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osjetljivijom na UV zrake zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne smije izlagati suncu – piše zadovoljna.hr.