Doktori savjetuju

Veoma je važno znati koji tip glavobolje vas muči. Ako tačno odredite tip, možete je liječiti ispravno. Prepoznajte svoju glavobolju u nekom od sljedećih tipova:

Glavobolja zbog napetosti

Ovo je najčešći tip glavobolje na svijetu: svi su je „prošli“ barem jednom u životu.

Simptomi: Najčešće se radi o bolu srednje jačine, koji nije pulsirajući i čini se samo kao da nosimo čvrstu traku oko čela. Najčešće se intenzitet bola pojačava kako se približava večer.

Uzroci: Stres, umor, loše držanje, te držanje glave u nepravilnoj poziciji tokom dužeg perioda. Hronične glavobolje zbog napetosti su rijetkost, a povezuju se s povredama vrata i glave.

Tretman: Pomaže svaka tableta protiv bolova. No, te tablete ne biste trebali uzimati često. Ako se ova glavobolja javlja često i traje dugo, najbolje je da se javite svom porodičnom ljekaru. Također, probajte vježbati redovno, rastezati vrat i ramena i provodite što više vremena u šetnji i „pokretu“.

Sinusna glavobolja

Ovu glavobolju uzrokuje sinusitis. Često je prati groznica, oticanje lica i pritisak u čelu i jagodicama.

Simptomi: Težak pritisak u čelu, u području oko obrva i ispod očiju. Bol se pojačava kad naglo pomjerite glavu. Nos je obično začepljen i osjećate se izrazito umorno.

Uzroci: Ovu glavobolju uzrokuje sinusitis. Također se javlja kao posljedica prehlade, gripe ili alergija.

Tretman: Sinusne glavobolje nikad ne prestanu „same“. Ako imate alergiju, antihistamini mogu pomoći. U drugim slučajevima, najbolje da se javite ljekaru koji može prepisati antibiotike.

Migrena

Migrena je izrazito teška glavobolja koja prolazi kroz četiri glavna stadija.

- Najmanje pet prethodnih epizoda glavobolje
- Njihovo trajanje je od 4-72 sata
- Najmanje dva od ova četiri: jednostrana bol, pulsirajuća bol, umjerena do jake boli, i bol koja ometa, otežava ili onemogućava dnevne rutinske aktivnosti.
- Najmanje jedna od sljedećih pojava: mučnina i/ili povraćanje, ili, ako oni nisu prisutni, osjetljivost na svjetlo i zvuk

Uzroci: Migrena se povezuje s metaboličnim procesima u našem tijelu i širenjem krvnih sudova u mozgu. Osoba također može naslijediti genske predispozicije za ovu vrstu glavobolje.

Tretman: Trenutno ne postoji lijek za migrenu, iako nekoliko tretmana mogu olakšati simptome. U svakom slučaju, morate vidjeti ljekara koji će vam propisati odgovarajući lijek. Ono što će vam itekako pomoći jeste redovna vježba.

Klaster glavobolja

Ove glavobolje su rijetke i pogađanju manje od jedan posto svjetske populacije. Pet puta češće se javljaju kod muškaraca.

Simptomi: Ova glavobolja uzrokuje pulsirajući bol oko očiju, najčešće samo na jednoj strani glave. Može se pojaviti i crvenilo očiju, osjetljivost na svjetlo i suzne oči. Bol traje od 15 minuta od jednog sata.

Uzroci: Medicinski naučnici ne znaju šta je uzrokuje, ali pretpostavljaju da se radi o poremećaju našeg biološkog sata.

Tretman: Samo ljekar može riješiti ovaj problem, jer je ova glavobolja vrlo neugodna – bolovi se pojavljuju spontano, bez ikakve najave i mogu trajati vrlo kratko.

Mamurluk

Uzroci: Znamo brojne verzije priče – zašto ljudi imaju glavobolju nakon noći „druženja“ s čašicom. Jedna od njih sugerira da alkohol uzrokuje probleme s krvnim sudovima u mozgu te s nivoima serotonina u tijelu. Također, naše tijelo je podložno dehidraciji, tj. gubi vodu – a ovo su glavni uzročnici migrene.

Tretman: Najbolje rješenje je uzeti tabletu protiv bolova, piti dosta vode i dobro, dobro se naspavati. Glavobolju zbog mamurluka treba shvatiti ozbiljno. Ako se javi i nakon što ste pili vrlo malu količinu alkohola, vjerovatno imate blaži oblik migrene i najbolje je da se obratite ljekaru.