Tajna skrivana 50 godina

Novi dokazi pokazuju da je industrija za proizvodnju šećera skrivala veoma važne informacije povezane sa bolestima srca i rakom.

Sudeći po novootkrivenom istraživanju, Fondacija za istraživanje šećera, koja je finansirala istraživanje, skratila je cio projekat i nikada nije objavila rezultate do kojih su stručnjaci došli.

Nutricionisti već decenijama upozoravaju da je šećer, a ne masti, jedna od glavnih krivaca za mnoge zdravstvene probleme ljudi.

Sa druge strane, osobe koje lobiraju za šećernu industriju već decenijama napadaju sve studije koje u vezu dovode šećer i rak.

Kada je 2016. godine objavljeno istraživanje koje tvrdi da ishrana bogata šećerom kod miševa povećava šanse za razvoj raka dojke. Istog trenutka, brojne organizacije koje lobiraju za industriju šećera rezultate su nazvali "naduvanim".

Međutim, doktori i istraživači tvrde da su proizvođači šećera namjerno skrivali nedavno objavljeno istraživanje, baš zbog otga što je pokazalao vezu između šećera i raka.

Studija objavljena žurnalu "PLOS Biology" otkriva kako je šećerna industrija skrivala naučna otkrića o štetnom uticaju šećera na miševe cijelih 50 godina.

Ona je detaljno posmatrala rezultate dva neobjavljena istraživanja poznata kao Projekat 259 i koje je finansirao "šećerni lobi" kasnih 60-ih godina prošlog vijeka.

Obe studije testirale su efekat šećera na miševe.

U prvom istraživanju, jedna grupa miševa hranjena je izbalansiranom dijetom koja je uključivala ribu, pšenicu, žitarice od cijelog zrna i mahunare, dok je druga bila bogata šećerima.

Istraživači su otkrili da su miševi čija je ishrana bila bogata šećerima imali znatno veći rizik za dobijanje moždanih i srčanih udara, kao i znatno viši nivo masti u krvi.

Drugo istraživanje posmatralo je miševe koji su hranjeni šećerom i one kojima je davan kukuruzni skrob. Rezultati su pokazali da su miševi na šećeru imali povećani nivo enzima koji je povezan sa rakom bešike kod ljudi.

Međutim, nijedno istraživanje nije ugledalo svijetlo dana.

- Naša studija pokazala je da postoji veliki broj dokaza koji idu u prilog tvrdnji da industrija manipuliše naukom", tvrde istraživači sa Kalifornija univerziteta.

Sa druge strane, Fondacija za istraživanje šećera poriče sve optužbe i tvrdi da su novi dokazi samo "kolekcija spekulacija i pretpostavki o događajima koji su se desili prije skoro pola vijeka".

Ipak, od tada je veliki broj istraživanja povezao konzumaciju šećera sa brojnim zdravstvenim problemima koji uključuju povišen holesterol, bolesti srca i bolesti bubrega.