Med, luk, limun

Ljeto je iza nas, a pred nama je vrijeme kada se kod mnogih pojavljuje kašalj, posebno kod djece.

On može biti uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama, a uz njega mogu ići i drugi neugodni simptomi poput začepljenog nosa, bolnog grla, osjećaja slabosti, povišene temperature.

Ako tražite lijekove iz narodne medicine koji će pomoći u liječenju kašlja, imamo recepte.

Koristite samo organske proizvode za koje znate da nisu miješani s nečim (med) ili prskani pesticidima (limun, lovor).

Med, luk, limun

Vjerovatno će vam činiti odbojna ideja da pomiješate med i luk za liječenje kašlja, posebno ako tražite nešto protiv dječjeg kašlja, no nemojte odmah odbaciti ovu kombinaciju. Itekako je učinkovita.

Narežite  250 grama svježeg luka i stavite u lončić od nehrđajučeg čelika, nikako ne od aluminija. Dodajte oko 125 grama meda, da prekrije luk i stavite na laganu vatru. Kad med postane tekući, smanjite vatru tako da se lagano podgrijava i da se ljekoviti sastojci iz luka puste u med.

Zagrijavajte poklopljeno da ljekoviti sastojci ne ispare nego ostanu u medu. Svakih par minuta je potrebno maknuti lončić s vatre, brzo promiješali sirup kako ne bi zagorio. Zato pazite da sve radite na slabijoj vatri.

Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) pohranite u malu staklenku s poklopcem i držite ga u frižifderu.

U mlaki sirup dodajte kašiku limunovog soka. Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata.

Za djecu do 10 godina: 1 čajna kašičica, za starije od 10 godina jedna kašika za juhu je doza.

Savjet:

Po želji možete dodati u sirup (prije zagrijavanja) i kašičicu češnjaka (može i u prahu) koji olakšava bol, 1 do 2 kašike brijesta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo, 1 do 2 kašike svježe narezanog korijena đumbira koji pospješuje cirkulaciju te sveukupnu učinkovitost sirupa te 1 do 2 kašike korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj.

Pazite da ukupna količina ovih dodataka ne bude veća od dvije kašike ukupno.