Urinarne infekcije

Tema o kojoj se retko govori, a zaslužuje svoje mesto u svakodnevnim razgovorima svakako su urinarne tegobe.

Upale urogenitalnog područja među ženama su u vrhu po učestalosti, a prvi korak u njihovom svladavanju je prepoznavanje svih nijansi upalnih simptoma.

'Lečimo' se same

Pre istraživanjima, polovina ženske svetske populacije je barem jednom u životu vodila bitku sa urinarni infekcijama, oko 40 odsto starijih žena ima preaktivnu mokraćnu bešiku, dok svaka četvrta žena iskoristi stresnu inkontinenciju. Usprkos tome, žene se srame i retko posećuju lekara. "Leče" se same, uvinim čajem ili vaginaletama, ublažavajući neprijatnost pri mokrenju, a mesta bez toaleta zaobilaze u širokom luku.

Kapacitet mokraćnog mjehura

Ukratko, urin je otpad koji nastaje u bubrezima filtracijom krvi i eliminisanjem nepotrebnog  produkta metabolizma (vode i soli). Kad bubrezi izluče dovoljno nakupljene tečnosti putem mokraćnih kanala u bešiku, osjećamo da je naš "rezervoar“ pun pa stanemo u red za toalet. Dok strpljivo čekamo da sednemo na vc šolju, urinarni sfinkter, mišić na dnu mokraćne bešike, sprečava da tečnost iscuri pre vremena. A kad se ispune uslovi da se prepustimo maloj ekstazi, taj se mišić opušta, puštajući mokraću da poteče kroz mokraćnu cev.
Koliko ćemo puta u danu posetiti toalet zavisi od kapaciteta naše mokraćne bešike, na koji utiče mnogo faktora, kao što su starosna dob i visina, a kod žena i broj porođaja prirodnim putem. Na primer, osoba visoka 1,60 m ima manju bešiku od one visoke preko 1,80 m. Kad je reč o starosti, žena od 30-ak godina bez problema može zadržati oko 500 ml urina, a starenjem se, na primer, u 80. godini taj kapacitet u normalnim uslovima smanjuje na oko 300 ml.
Ako osećate potrebu za mokrenjem svakih sat vremena, to pokazuje koliko tečnosti popijete. Kad pijete nekoliko litara napitaka dnevno i često posećujete toalet, to je normalno, međutim, ako pijete samo jednu litru tečnosti dnevno, a 10 puta idete do toaleta, trebalo bi da se zabrinete.