Miris duše

Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše.

Stara latinska izreka upućuje na blagodati ove biljke koja se u ljekovite svrhe koristi jako dugo.
Grci su je koristili kao stimulans, a Rimljani su joj dali ime, i to slijedeći riječ “lavare” što znači prati. U aromaterapiji smatraju je majkom. Popis lavandine ljekovitosti gotovo da nema kraja. Naći se može gotovo u svakom ormaru mediteranskih domova, gdje se koristi kao odbrana od insekata i moljaca.
U salonima za uljepšavanje lavandino ulje se, zbog smirujućeg djelovanja, koristi za masažu. Pomaže kod migrene, koristi se za upalu mišića, a odlična je i za astmatičare.
Lavanda u mnogočemu može biti prvi izbor za stariju populaciju, posebno želite li izbjeći lijekove. Za već spomenutu nesanicu svakako bi ponajprije trebalo probati upravo lavandu. Njen miris, naime, opušta napete živce i osigurava čvrst san. 
Lavanda se stoljećima koristi u njezi kože. Zacjeljuje rane te stimulira obnovu kože, potiče njenu vlažnost i prokrvljenost, čini je nježnom, mekom i zdravom.
Od posebne koristi može biti starijim muškarcima koji se bore s opadanjem kose. Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da ulje lavande zaista utječe na rast kose, odnosno potiče cirkulaciju na području vlasišta. Potrebno je lavandino ulje lagano umasirati u tjeme, ostaviti da djeluje 30 minuta i nakon toga oprati blagim šamponom.
Osim muškarcima, lavanda može uveliko pomoći i ženama koje se bore s menopauzom. U to vrijeme ženama opada razina estrogena, a lavandino ulje na organizam djeluje upravo poput tog hormona.  
Tjera glavobolju
Šoljica čaja od lavande ili nekoliko kapi eteričnog ulja na jastuku imaju podjednak učinak kao i tableta za spavanje.
Također, pomaže kod glavobolje te je njeno ulje potrebno tek laganim kružnim pokretima umasirati na područje sljepoočnica.
Liječi impotenciju
Lavanda je, potvrdilo je jedno istraživanje, lijek i za impotenciju. Njen miris, naime, izaziva seksualno uzbuđenje kod muškaraca, tvrde naučnici. A svestrana biljka korisna je i kod opadanja kose jer lavandino ulje potiče cirkulaciju vlasišta.