Saznajte koje su:

Najčešće ih zanemarujemo, ali ove sitnice mogu ostaviti posljedice po vaše zdravlje!

1. Ne nosite sunčane naočare 
Oči su nakon kože najosjetljiviji dio tijela kad je u pitanju štetan uticaj sunčevih zraka. Ako vam pređe u naviku da tokom sunčanog dana većinu vremena provedete bez naočala na nosu, prizivate bolesti kao što su opekotine na očima, rak oka ili očnog kapka, kaže oftalmolog Ivan Švab. 
2. Pijete vodu iz crijeva u bašti 
Iz crijeva u bašti, osim vode, pijete i bakterije koje se lako razmnožavaju u plastici od kojeg je crijevo napravljeno. 
3. Vozite auto u japankama 
Japanke, savjetuju stručnjaci, ostavite za odlazak na plažu jer je vožnja u njima veliki rizik. Stvar je u tome da je peta otvorena pa japanke mogu lako skliznuti s noge pa postoji mogućnost da zapne za papučicu gasa. Možda bi bilo najbolje da u autu čuvate i par patika ako ste često u japankama. 
4. Ponekad se napijete vode iz bazena 
Čak i oni bazeni koje redovno održavaju i čiste, u vodi sadrže sitne čestice fekalija koje u sebi nose bakterije. Epidemiologinja Michelle Hlavsa kaže da hlor svakako pomaže, ali da mu je potrebno nekoliko minuta da ubije bakterije poput Ešerihije Koli, a čak 10 dana da potamani parazite koji uzrokuju teške dijareje. 
5. Klima vam je upaljena cio dan 
Najprije, klima koja je non-stop upaljena troši mnogo struje. Isključite je barem kad vas nema kod kuće i nikad nemojte namjestiti temperaturu sa velikim razlikama u odnosu na spoljnu.