Veliki podvig ljekara

Prvo dijete na svijetu kojemu su presađene obje ruke - donji dio podlaktica - sada može jesti, pisati i obući se 18 mjeseci nakon operacije, objavili su ljekari, izražavajući veliku radost zbog tog uspjeha.

Prvi rezultati presađivanja, za koje je u julu 2015. bilo potrebno 40 ljekara i 10-satna intervencija u SAD-u, objavljeni su u utorak u britanskom medicinskom časopisu “The Lancet“. Opisano je stanje Ziona Harveyja od prije šest mjeseci.

Nakon mjeseci terapija i psihološke podrške, danas 10-godišnji američki dječak prošao je kroz teške trenutke prvih 18 mjeseci, među kojima agresivno liječenje protiv brojnih odbacivanja presađenog tkiva i napornog učenja kako se služiti novim rukama, pišu autori tog medicinskog izvještaja. Nakon tog perioda bio je u stanju sam pisati, hraniti se i obući garderobu.

- Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija ruku moguća kada je brižno pripremljena uz podršku ekipe hirurga, stručnjaka za presađivanje i profesionalnih terapeuta, psihologa i socijalnih radnika - objašnjava Sandra Amaral iz dječje bolnice u Philadelphiji, na istoku SAD-a, gdje je operacija izvedena.

Ostavši bez donjih dijelova podlaktica i stopala u ranom djetinjstvu zbog teške infekcije, mali Zion Harvey već je podvrgnut presađivanju bubrega prije nekoliko godina te je već uzimao lijekove protiv odbacivanja tkiva.