Bebe iz laboratorije

Ako postoji nešto u čemu se ateisti i vjernici mogu složiti to je da je rođenje jedno od najvećih čuda na svijetu. Osoba koja daje život drugom ljudskom biću. Sada čovjek može doći na svijet na nekoliko različitih načina, uzimajući neke osobine od majke i neke od oca u slučajnom uzorku.

Ipak, naučnici sada rade na realizaciji plana koji će budućim roditeljima omogućiti da “izgrade” svoje bebe u laboratoriju. Za otprilike 20 godina, reprodukcija bi se mogla uglavnom obaviti unutar laboratorija umjesto majčine utrobe, a to će biti jeftino prema riječima naučnika koji bi mogli rasporediti sve vrste ljudi.

Parovi će imati niz embrija stvorenih u laboratoriju iz njihove DNK . Zametak je stvoren uzimanjem stanica kože od ženke koja se može koristiti za stvaranje matičnih stanica, a zatim u konačnici jaja. Jaja se zatim oplodi što rezultira u nekoliko embrija koji se zatim prosijavaju, omogućujući stručnjacima da vide jesu li skloni određenim bolestima. Uklanjanje svih vrsta zdravstvenih problema i ostavljanje samo dobrih dijelova bit će moguće, kao i odabir boje kose, očiju, spoljašnjeg izgleda i inteligencije.

Iako još nismo došli do te faze da budući roditelji kao iz kataloga biraju najpoželjnije osobine djeteta, vrlo je moguće da nas to čeka u ne tako dalekoj budućnosti.

(aura.ba)