Istraživanje

Osobe starije od 75 godina koje uzimaju aspirin nakon moždanog ili srčanog udara imaju veći rizik da dobiju krvarenje u stomaku.

Ovo su rezultati istraživanja Oxfordskog Univerziteta, piše BBC. Naučnici su utvrdili da bi stoga pacijenti trebali uzimati i tablete koje će zaštititi njihov stomak, poput inhibitora protonske pumpe - lijekova protiv želučane kiseline koji mogu smanjiti rizik od krvarenja iz gornjeg gastrointestinalnog trakta za 70 do 90 posto.
Oni insistiraju i da aspirin zaista pomaže u prevenciji srčanog udara, i upozoravaju da nagli prestanak korištenja lijeka može biti također štetan po zdravlje.
Naučnici su odavno sumnjali da aspirin dovodi i do krvarenja u stomaku, ali najčešće kod starijih osoba.
Njihova studija je uključila 3166 osoba, a od 200 osoba u grupi starosti od 75 do 84 godine, tri su imale stomačno krvarenje.
"Naša nova studija je pokazala koliki su rizici i posljedice korištenja aspirina kod osoba starijih od 75 godina. Također, pokazala je kakvu bi štetu aspirin mogao nanijeti, ukoliko uz njega nije propisan lijek koji će zaštititi stomak", pojasnio je vodeći istraživač Peter Rothwell.
Doktori u Velikoj Britaniji propisuju aspirin u dnevnoj dozi od 75 miligrama, ako je osoba imala moždani ili srčani udar, kako bi on spriječio novi napad.