Anestetičko dejstvo

Za razliku od nas Evropljana, koji na prvi signal zubobolje pijemo tablete protiv bolova, te odmah zakazujemo termin kod zubara, u Indiji ljudi koriste prirodni lijek – klinčić.

Klinčić je kod nas poznat po pripremi kuhanog vina ili u mješavini za medenjake (u mljevenoj formi), dok se u Indiji koristi za kuhanje jela koja se teže probavljaju (u karijima) i za – zubobolju.
S prvim osjetom bola u zubima, mahuna klinčića se postavlja na bolno mjesto, a zatim se čvrsto zagrize. Tako zagrižen klinčić drži se na bolnom mjestu petnaest minuta do pola sata.
Bol jenjava postepeno i zatim iščezava. Za jaču zubobolju ili bol u desnima koristi se ulje od klinčića, kojeima anestetičko djelovanje.
Nakon apliciranja klinčića na bolno mjesto (na desni iznad bolnog zuba, odnsono bolno mjesto umasira se ulje od klinčića) bol jenjava istog trenutka – slično kao kad primate anesteziju kod zubara.
Više ne osjećate bol ili bilo kakvu senzaciju! Osim anestetičkog, ulje klinčića ima i protuupalno djelovanje, tako da i ublažava uzrok boli.