Ljekovite svrhe

Brezu mnogi ljudi doživljavaju kao obično drvo, no ona je više od toga.

U ljekovite svrhe se koristi njezina kora, listovi i pupoljci. Od listova se može napraviti ukusan čaj koji ima mnoga ljekovita svojstva.
Čaj od breze djeluje kao diuretik. Pospješuje izlučivanje urina, te se koristi kod upala urinarnog trakta i čišćenja bubrega. Osim toga, olakšava bolove u zglobovima, pomaže kod gubitka kose, uklanjanja peruti i smanjenja akni. Uklanja višak vode iz tijela, potiče izlučivanje štetnih tvari iz tijela i na taj način pomaže u uklanjanju celulita.
Breza je često sastavni dio napitaka za mršavljenje i čišćenje krvi. Odlična je u kombinaciji s koprivom koja uklanja proljetni umor te maslačkom koji čisti tijelo.
Čaj od breze ima vrlo blagi učinak i ne iritira bubrege. Preporučuje se piti 5 -7 dana prije menstruacije za ublažavanje PMS-a. 
Priprema čaja:
1 kašiku usitnjenog suhog lišća breze prelijte s oko 3 dcl kipuće vode. Pustite da odstoji oko 15 minuta pa procijedite i pijte do 3 puta dnevno. 
Napomena:
S obzirom da je čaj od breze diuretik, važno je da osim njega pijete dovoljno tekućine tokom dana. Trudnice bi se trebale prije konzumiranja posavjetovati sa svojim ljekarom.