Savjeti

Kada nas uhvati zubobolja, zubari često ne mogu napraviti ništa dok bol ne prođe.

A kako se riješiti jedne od najneugodnijih boli koja postoji? Evo nekoliko savjeta.
Biber i sol
Sol pomiješana s biberom i vodom (taman da napravite malo gušću smjesu) može vam mnogo koristiti kada zubi postanu osjetljivi. Smjesu stavite na bolni zub i držite nekoliko minuta. 
Bijeli luk
Bijeli luk također olakšava bolove, jer ima antibiotička svojstva i druga medicinska svojstva (o kojima smo često pisali). 
Uzmite jedno čehno bijelog luka sa solju i stavite na zub, da ublažite bol. A možete jednostavno i žvakati bijeli luk dok ne osjetite poboljšanje. 
Klinčići
Ovo je vjerovatno najbolji domaći lijek za zubobolju jer djeluje protuupalno, antibakterijski, a ima i antioksidativna i anestetička svojstva. Sameljite dva klinčića i dodajte malo ulja. Umočite vatu i stavite na zub ili smjesu pomiješajte s vodom i grgoljite. 
Luk
Luk posjeduje antiseptička i antimikrobakterijska svojstva koja ubijaju mikrobe - uzroke zubobolja. A "recept" je jednostavan - stavite komadić luka na zub i gnječite ga zubom.
Topla posoljena voda
Pomiješajte pola kašike soli u čašu tople vode i isperite usta. Kada voda dođe u dodir s bolnim zubom, smanjit će oteklinu i boriti se s bakterijama. 
Kockice leda
Led pomaže u uklanjanju bolova jer ostavlja osjećaj obamrlosti upaljenog područja. Možete kockicu leda staviti u tkaninu i pritisnuti na obraz, što je preporučljivije nego da je stavite direktno na zub.