Recept

Čuvarkuća je mnogogodišnja biljka koja može narasti do 30cm. Što se tiče njenog preživljavanja u prirodi, ona je veoma otporna na visoke i niske temperature.

Otporna je i na sušu jer je unutrašnjost njenih listova ispunjena rezervama vode. Ova biljka može rasti skoro bilo gdje – između kamenja, na kamenju, na različitim tipovima zemljišta, a neke rastu čak i na krovovima kuća. Takođe nije neuobičajeno da se uzgaja na terasi u saksiji, piše “Webtribune“…
Boja njenih listova može biti zelena, purpurna ili ljubičasta, a cvjetovi koji se pojavljuju na vrhu su uglavnom crvene boje.
Ova biljka se koristila u tradicionalnoj medicini, ali su se moderna istraživanja fokusirala na polisaharide u soku čuvarkuće koji se povezuju sa efektima na imuni sistem, kao i tretman protiv raka.
Spoljašnja primjena
Od brojnih ljekovitih svojstava koje ima čuvarkuća, najpoznatije je da ona eliminiše višak masti iz uha. Uporedo sa tim, sok od lišća čuvarkuće je vrlo dobar lijek za bolesti i povrede kože, rane, posjekotine i opekotina. Ljekoviti sok ove biljke se takođe dugo koristio za uklanjanje bradavica, kao i pjega od sunca.
Upala uha
Uzmite nekoliko listova čuvarkuće i istisnite dvije ili tri kapi u bolno uho. Ostavite tečnost u uhu na nekoliko minuta i zatim pustite da iscuri.
Unutrašnja primjena
Kada se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada postaju veoma efikasni za upale u usnoj duplji. Sok ove biljke je vrlo dobar diuretik i ima i laksativan efekat. Čuvarkuća se koristi u slučajevima napetosti, nervoze i straha.
Za jačanje tijela
Sameljite lišće čuvarkuće u mašini za sjeckanje i zatim ih stavite u plastičnu činiju i pomiješajte s medom. Pomiješajte dobro plastičnom ili drvenom kašikom dok se masa ne sjedini. Nakon toga mješavinu prespite u veću teglu i zatvorite je. Cijelu teglu zamotajte aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da odstoji na pet dana u frižideru.
Od šestog dana uzimajte dvije (plastične) kašičice ove mješavine na prazan stomak i u narednih dvadeset minuta nemojte jesti ništa, samo popijte još malo vode.