Bosiljak

Ime ovog moćnog antibiotika i najboljeg antioksidanta je bosiljak – kralj bilja.

Bosiljak je jedna od prastarih i popularnih biljaka koji puca od ljekovitih fito-nutrijenata. Ovo žbunasto godišnje bilje se specijalno uzgaja zbog svojih ljekovitih listova i sjemenki, piše “Web-tribune“…
Bosiljak najbolje uspjeva u toplim, tropskim klimama. Stručnjaci kažu da postoji više od 60 poznatih vrsta bosiljka i da svi oni spadaju u tri glavne grupe: slatku, ljubičastu i žbunastu.
Napomena: ove super zdrave biljke je lako održavati i spolja i unutra.
Možete odsjeći pupoljke čim se oni pojave. Sjecite ispod baze lista blizu dna duge i tanke stabljike da bi vaša biljka gušće rasla i nove grančice se pojavile.
Najbolje je kada se koristi svjež i ima slatku, zemljastu aromu koja ne pruža samo prijatan opor ukus, već i impresivnnu listu hranljivih materija. Vitamin K, ključan za zgrušavanje krvi, je jedan od njih.
Napomena: samo dvije kašike bosiljka pruža 29% preporučene dnevne količine. Bogat je vitaminom A, beta karotenom, moćnim antioksidantom koji štiti ćelije koje obavijaju brojne organe, uključujući i krvne sudove od štete koju nanose slobodni radikali. To spriječava holesterol u krvi da oksidira, što daje spriječava nastanak arteroskleroze, srčani udar i šlog.
Drugi vitamini i minerali u bosiljku uključuju gvožđe, kalcijum, magnezijjum, vitamin C i kalijum. Bosiljak takođe ima antibakterijska svojstva i sadrži flavonoide koji štite DNK.
Nevjerovatna ljekovita svojstva bosiljka:
-Moćan antioksidant
-Pruža odličnu zaštitu od brojnih hemikalija koje prouzrokuju karcinogenezu
-Prirodni antibiotik
-Bosiljak je vrlo jak prirodni antibiotik zbog svog antimikrobnog sastava. U kombinaciji sa bijelim lukom predstavlja najmoćniji antibiotik ikad stvoren.
-Pročišćava krvne sudove
-Vrlo je dobar za iščišćavanje arterija od LDL holesterola
-Mnoga druga ljekovita svojstva
Ovo super zdravo bilje je takođe odlično za tretiranje i prevenciju mnogih zdravstvenih problema poput:
-glavobolje,
-dijareje,
-konstipacije,
-kašlja,
-parazita,
-bradavica,
-bubrega, itd.