Prirodne vježbe

U vremenu modernih tehnologija mnogo je ljudi koji veći dio dana provedu ispred raznih ekrana, što itekako utječe na oštećenje vida i stvara brojne probleme za oči.

Kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam i osjetljivost na svjetlo samo su neki od problema sa kojima se susrećemo svaki dan, stoga je potrebno primjenjivati svakodnevne vježbe kako biste svoj vid održali kvalitetnim, piše Motherearthnews.
Vježba sa dlanovima
Ovo je jedna od najboljih vježbi, koje je najbolje izvoditi dok sjedite ili ležite na podu, a za to vrijeme vaši laktovi trebaju biti oslonjeni na mekanu povrđinu. Zatvorite oči dlanovima, tako što ćete ispreplesti prste na čelu, ali nemojte vršiti nikakav pritisak na oči. U idealnom slučaju, trebali biste "vidjeti" polje intenzivne tame, što znači da su vaše oči u stanju perfektne relaksacije. Što češće ponavljate ovu vježbu, to ćete lakše svoje oči "naučiti" da smanje napor očnih mišića, što itekako znači za vid.
Ljuljanje
Ova vježba uključuje cijelo tijelo, te pored toga što pomaže problemima s vidom opušta mnoge mišiće. Potrebno je da stanete sa raširenim nogama dok gledate pravo, a zatim cijelo tijelo da brzo okrenete nalijevo, prebacujući svu težinu na desnu nogu. Isti postupak ponavljate i okrećući tijelo na desnu stranu, a potrebno je napraviti 30-ak ovakvih pokreta tokom jedne minute. Preporučuje se da se vježba izvodi dva puta dnevno, sa po 100 ponavljanja.
Treptanje
Morate stvoriti naviku čestog treptanja bez napora. Ovo će pokrenuti dvije vitalne funkcije očiju, odnosno, češće će biti navlažene i očišćene suzama, što opušta očne mišiće.
Centralna fiksacija
Ova vježba podrazumijeva da svoj pogled fokusirate na jednom objektu, te da što duže gledate u taj objekat, dok sve drugo u njegovoj okolini ne postane maglovito. Ovo je, tvrde stručnjaci, jedna od najboljih vježbi za odmaranje očiju, a tako ćete ih i "naučiti" da je prihvatljivo vidjeti jedan objekat u jednom trenutku
"Prebacivanje" pogleda
Gubitak vida često se povezuje i sa gubitkom pokretljivosti oka, te je stoga potrebno vrlo često vježbati "prebacivanje" pogleda sa jednog objekta na drugi. Vježbu ćete izvesti tako što ćete svoje oči tjerati da čas gledaju u neki udaljeni objekat, čas u neki blizak objekat, a zatim i u pojedine dijelove objekta, dok pokušavate da sve te dijelove vidite čisto.