Bez dijete

Mnogo ljudi zazire od jaja i smatra kako im upravo ona donose višak kilograma, dok se drugi kunu kako ne mogu bez njih i kako su ona prava tajna do mršavljenja.

No, šta je prava istina?
Istraživanja su pokazala da su pretili ljudi, koji su za doručak jeli dva jajeta, izgubili 65 posto više težine nego oni koji su ujutro jeli pecivo, prenosi Ordinacija.
Razlog tome jeste to što proteini u jajima brže zasićuju i produžuju osjećaj sitosti, a to znači da ćete manje biti u napasti posegnuti za grickalicama ili zavirivati u frižider. Također, proteini su vrlo bitni kako biste podigli nivo energije i izgradili mišiće, a što više mišićnog tkiva imate, to ćete više masti sagorijevati ne radeći ništa.
Ne postoje čišći proteini od onih iz bjelanjka. Ako ste na režimu prehrane koji zagovara povećani unos proteina tada sigurno svakodnevno jedete jaja. Nemojte prekoračiti granicu od dva dnevno ako imate probelam s holesterolom, no ako baš želite ekstra porciju proteina, tada pojedite dva cijela jaja i bjelanjak trećeg jajeta.
Jedno jaje srednje veličine sadrži samo 80 kalorija, što znači da je idealni saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma!
Također, aminokiseline su osnovne gradivne jedinice proteina, a u od svih njih u jajima je najbitniji leucin, koji je odgovoran za mršavljenje. Čak su i stručnjaci potvrdili kako jaja sadrže najbogatiju mješavinu esencijalnih aminokiselina bitnih za djecu, adolescente i mlade, s obzirom da je njihova ravnoteža potrebna za pravilan rast i razvoj.