Istraživanje

Sigurno ste čuli izreku "doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah" koja govori kako bi doručak trebao biti najbogatiji, ručak umjeren, a večera najmanji obrok u danu.

Postoji strah i postoji uvjerenje kako će nas sve što jedemo navečer udebljati i kako upravo te kalorije odlaze u salo. Je li zapravo važno kada ćemo pojesti najveći obrok u danu? Hoćemo li se udebljati ako jedemo poslije 19 sati navečer?
Ne, i ne.
Kada vam netko kaže da je na dijeti obično vam i kaže kako svoj zadnji obrok mora obavezno pojesti prije 18 ili 19 sati jer sve iza toga deblja, pa čak i mnogi sportaši žive u bojazni kako će se sve što pojedu kasno navečer pretvoriti u masti i otići u salo jer se hrana neće razgraditi po noći dok spavamo. Neki zaista i izgube nekoliko kilograma nakon što odluče ne jesti prije spavanja, a razlog tome je što jednostavno jedu manje. S druge strane mnogi nesvjesno nadoknade kalorije koje neće pojesti navečer te jedu više tokom dana i ne ostvare nikakve promjene.
Jedete li navečer ili neposredno prije spavanja neće vas udebljati, ta hrana se neće automatski pretvoriti u masti i stvoriti nove masne naslage. Masne naslage nastaju kada jedemo ukupno više kalorija nego što trošimo, a nije važno u koje vrijeme ćemo ih unijeti. Naš metabolizam i preko noći radi i razgrađuje hranu, a hrana koju smo pojeli prije spavanja će nas udebljati jedino ako je upravo to kalorijski višak. Dakle, važna je ukupna količina hrane koju jedemo- ako želimo izgubiti kilograme, dijeta se mora pobrinuti da ukupno jedemo manje kalorija nego što trošimo, a kada ćemo ih jesti nije važno.
Ako trenirate navečer, vrlo je poželjno imati obrok nakon treninga kada su tijelu potrebni nutrijenti za adaptaciju nakon tjelovježbe, stoga slobodno možete pojesti tada i neki veći obrok koji će metabolizam dobro razgraditi i iskoristiti. Također, istraživanja pokazuju kako veliki obroci navečer pomažu da se dijeta lakše podnosi, manji je osjećaj gladi i bolji i kvalitetniji san. Pripazite na ukupnu količinu hranu koju jedete u danu, a ukoliko vam odgovora slobodno jedite veći obrok navečer bez straha od debljanja.