Sve više ljudi pati

Naš je probavni trakt prepun različitih vrsta kvasnih gljivica, a nalaze se i u rodnici žena

Zbog nekih okolnosti, poput uzimanja antibiotika, prirodna ravnoteža bakterija se naruši i one se mogu pretvoriti u agresivni oblik. Takve bakterije uzrokuju niz zdravstvenih problema.
 
Što uzrokuje disbalans?

Moderni stil života sa sobom donosi i brojne zdravstvene komplikacije pa tako i pojavu neravnoteže u crijevnoj flori. Također, brza hrana, unos golemih količina šećera i brašna, stres i olako prepisivanje antibiotika nikako ne pomažu našim crijevima.

Najčešća infekcija kod prekomjernog razmnožavanja loših sojeva gljivica je ona Candidom Albicans. Ona napada kožu i nokte, a stradavaju i oralna, vaginalna, urinarna i analna sluznica. Također, može napasti i pluća i bronhije.

Simptomi infekcije Candidom

Najčešći simptomi uključuju snažnu želju za slatkim (jer se time gljivice hrane), ružan zadah iz usta, bijele naslage na jeziku, napuhanost i vjetrovi (pogotovo nakon jela), česte prehlade i alergije, suha sluznica, loša cirkulacija, hemeroidi, proljev ili zatvor i vaginalna infekcija.

Također, ponekad su mogući poremećaj menstrualnog ciklusa, kroničan umor, jake glavobolje, psihička nestabilnost i izražen PMS.

Kako se boriti s Candidom?

– možete izgladnjeti gljivicu uskraćivanjem hrane pomoću dijete s minimalnim unosom UH
– do kraja ju je moguće uništiti antifungalnim pripravcima
– potrebno je ponovno izgraditi zdravu crijevnu floru pmoću hrane bogate probiotičkim bakterijama
– juha od kostiju je veliki saveznik u borbi s Candidom
– ojačati imunitet

Najčešće se preporuča dijeta koja isključuje bijelo brašno i šećer ali sadrži brašno cjelovitih žitarica i rižu. Nažalost, ta dijeta nije učinkovita jer se sve žitarice sastoje od škroba koji je zapravo čista glukoza.