Recept

Počela je sezona prednovogodišnjih dijeta, a ovo je najbolji način da smršavite.

Čajevi za mršavljenje su uvijek aktuelni. Nema potrebe da kupujete čajeve za mršavljenje, kada najbolji, i to domaći možete sami napraviti.
Priprema čaja za mršavljenje:
Pomiješajte jednaku količinu ruzmarina, koprive, maslačka, breze, prslice, bokvice i komorača i staviti u neku posudu.
Uzimati tri-četiri supene kašike na litar ključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta pa procijediti.
Savjet: Piti litar ove čajne mješavine dnevno uz dvije šolje zelenog čaja.
Za mršavljenje možete koristiti i čaj od koprive. Jednu-dvije čajne kašičice sušenog lišća koprive prelijte sa 250 ml vrele vode. Ostavite da odstoji 5 minuta, pa procijedite. Ovo je dovoljno za jednu šoljicu čaja.
Osim što ćete smršaviti, vaše tijelo će doživeti potpuni preporod zbog unosa koprive. S koprivom ćete sniziti krvni pritisak, očistiti krvne sudove od holesterola, ali i ubrzati metabolizam.
Nezaobilazan čaj za mršavljenje je zeleni čaj. Zeleni čaj pomaže prilikom gubljenja tjelesne težine uz redovno ispijanje.
On je prirodni antioksidans koji reguliše probavu, topi masne naslage i razbuđuje organizam.
Upotreba: Zeleni čaj se obično uzima u dozama od 300-400mg polifenola (aktivne supstance u zelenom čaju) dnevno. Jedna šolja čaja sadrži 50-100mg polifenola.
Savet plus: Ako se odlučite da smršate uz pomoć čaja, obavezbo regulišite i ishranu. Ne možete da očekujete čuda ako sami ne stvorite čudo! Ispijanje velike količine čaja zahtijeva smanjenje ili izbacivanje kafe. Čaj sadrži kofein pa ako još pijete i kafu, vaše tijelo će doživjeti šok, piše Stil magazin.