Pripremite se

Imunološki sistem je odbrambeni mehanizam tijela koji se bori protiv bolesti i infekcija. Imunitet štiti tijelo od vanjskog utjecaja bakterija, virusa, alergena i drugih mikroorganizama.

Hrana koju jedemo ima veliki utjecaj na imunološki sistem. Konzumiranje namirnica koje su bogate hranjivim tvarima, mogu pomoći u jačanju imuniteta i stvaranju veće otpornosti na bolesti, piše Daily Mail.
Bijeli luk
Bijeli luk je jedna od najboljih namirnica za jačanje imuniteta. Ima snažna antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva koja pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Redovita konzumacija bijelog luka pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i upalnih bolesti poput prehlade, reumatoidnog artritisa, upalne bolesti crijeva i multiple skleroze.
Osim toga, bijeli luk može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i nivoa holesterola te pomoći u sprječavanju raznih vrsta karcinoma. Da biste ostali zdravi, jedite jedan ili dva češnja bijelog luka dnevno.
Med
Jedna kašika meda dnevno je izuzetno dobra za imunološki sistem. Njegova antibakterijska i antimikrobna svojstva štite tijelo od virusa, gljivica i bakterija. Med također poboljšava probavni sistem i liječi refluksnu kiselinu. Pomaže umiriti upaljeno grlo, regulira šećer u krvi te liječi kašalj i prehladu. Kašika meda za doručak je izvrsna za jačanje imuniteta. 
Đumbir
Đumbir je izvrstan za jačanje imunološkog sistema tijela i liječenje mnogih zdravstvenih problema. Osim što je snažan antioksidans, đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva.
Đumbir također pomaže u liječenju kašlja, grlobolje, groznice i općenito ubijanju virusa prehlade. Osim toga, đumbir ublažava želučane probleme, kontrolira nivo šećera u krvi, štiti srce i krvne sudove i ublažava glavobolje. Pijte dvije šoljice čaja od đumbira dnevno da bi ojačali imunološki sistem i odbranili se od prehlada.
Jogurt
Kako bi ojačali imunološki sistem, u svoju prehranu uvrstite jogurt. Jogurt sadrži dobre bakterije Bifidobacterium lactis koje pomažu u jačanju imuniteta. Svakodnevno konzumiranje jogurta može smanjiti učestalost crijevnih infekcija, različitih vrsta virusnih infekcija, a može i poboljšati probavu i smanjiti vrijeme prehlade. 
Naranče
Naranče su bogate vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema. Vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje pomaže ojačati imunitet. Naranče su također dobar izvor vitamina A, vitamina B9 i bakra koji su važni za imunološki sistem. Da biste ojačali imunitet, popijte čašu svježeg soka od naranče ujutro i jednu čašu kasnije u danu. 
Kupus
Kupus obiluje vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprječavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripe i kašlja te djeluje antiseptički na dišne organe. Bilo da ga koristimo kao glavno jelo ili prilog, tijekom zimskih mjeseci trebali bi konzumirati kiseli kupus dva do tri puta sedmično.