Provjerite

Da li su vam stopala gotovo uvijek hladna? Da li vam je koža jako suha ili imate pukotine na nožnim noktima? Provjerite što to znači i što možete učiniti po tom pitanju.

Oteknuti zglobovi 
Ako su vam gležnjevi otekli, moguće je da imate edem. Riječ je o pretjeranom nakupljanju tekućine na zglobovima. 
Edem i, općenito, oticanje na nogama najčešće prođe samo od sebe, npr. na kraju dana kad dignete noge i odmorite se. Međutim, ako to stanje traje već neko vrijeme morate posjetiti ljekara. Vjerojatno ćete dobiti kompresijske čarape, objašnjava stručnjak za zdravlje nogu Kimby Osborne za The Sun. 
Promjene na noktima
Rupice i udubljenja na nožnim noktima nisu samo jedna od "onih stvari na stopalima". One mogu biti znak i psorijaze. Vrlo je važno održavati kožu hidratiziranom. Birajte prirodnije kreme na bazi aloe vera i prirodnih masnoća jer će one dobro nahraniti kožu.
Ekstremno suha stopala
Ako vaša stopala nisu ekstremno suha zbog gela za tuširanje, vruće vode ili jednostavno starenja, to može biti i znak slabe cirkulacije, koja je rezultat arterijske bolesti. Uslijed nje, arterije čvrsnu, plak se s vremenom nakuplja na stijenkama krvnih žila, što povećava rizik od srčanog udara. 
Pretjerana suhoća može biti i znak atletskog stopala. Stručnjaci smatraju da najprije treba tretirati kožu bogatim i vlažnim kremama kako bi se sa sigurnošću znalo je li riječ o manjku hidracije ili o nečemu ozbiljnijem. Ako ni svakodnevno hidriranje kremama ne pomogne, treba rješavati problem. 
Grčevi 
Obično znače da vam u organizmu nedostaje magnezija, kalcija ili kalija. Može značiti i da vašem organizmu treba više vode tokom dana. Ako se učestalo ponavljaju vjerojatno je riječ o manjku minerala. Preporučuje se uzimati ih navečer, smatra nutricionistica Cassandra Barns. 
Uzimajte više hrane bogate kalcijem - poput jogurta, zelene salate, ribe, orašastih plodova, naranče. Za pravilnu apsorpciju kalcija važan je vitamin D, kojeg najviše dobijamo od sunca, ali dobro je pojačati unos kroz jaja, maslac, riblje ulje ili avokado. 
Hladne noge 
Ako konstantno imate hladne noge moguće je da vaša štitnjača ne radi kako treba. Rezultat toga je proizvodnja manje hormona koji su neophodni za regulaciju metabolizma. Nuspojava tog stanja je sposobnost tijela da tijelu omogući dovoljno toplina zbog čega vam noge i ruke mogu stalno biti hladne. 
Važno je noge i ruke zimi dobro zaštititi toplim čarapama i rukavicama.