Simptomi

Iako su simptomi depresije najčešće isti, neovisno o spolu, ponekad glavne pritužbe depresivnih muškaraca nisu iste kao i one kod žena.

Znate li prepoznati znakove koji otkrivaju depresiju?
Umor 
Osobe koje su depresivne prolaze kroz niz fizičkih i emotivnih promjena. Mogu osjetiti umor, kao i slabljenje psihomotornih sposobnosti ili usporavanje pokreta, govora i procesa razmišljanja. Prema tvrdnji nekih stručnjaka, muškarci su, u većoj mjeri nego žene, skloni umoru kao glavnoj pritužbi kada je depresija u pitanju, piše Health.
Premalo ili previše sna
Problemi sa spavanjem, poput nesanice, preranog buđenja ujutro ili predugog spavanja česti su simptomi depresije. Neke osobe spavaju i po 12 sati dnevno, a i dalje se osjećaju iscrpljeno, ili se okreću u krevetu i imaju isprekidan san. Poput umora, problemi spavanja jedan su od glavnih simptoma depresije o kojima muškarci razgovaraju sa svojim ljekarima.
Bol u trbuhu ili leđima
Problemi sa zdravljem, poput konstipacije ili dijareje, ali i glavobolje i bolovi u leđima, česte su tegobe depresivnih osoba. No, muškarci često nisu svjesni kako hronična bol i probavne tegobe dolaze zajedno s depresijom, potvrdilo je istraživanje američkog Nacionalnog instituta mentalnog zdravlja. Depresivne osobe generalno se fizički osjećaju loše.  
Teškoće pri koncentraciji
Slabljenje psihomotornih sposobnosti može utjecati na sposobnost muškarca da procesira informacije i otežati njegovu koncentraciju na poslu i prilikom izvršavanja drugih zadataka. Depresija će osobi donijeti negativne misli, koje se uvlače u um gotovo poput uljeza. Zato je osoba usporena i stalno razmišlja o negativnostima, a kao rezultat toga, teže se koncentrira na druge stvari.
Ljutnja i neprijateljski stav
Neki muškarci depresiju manifestiraju kroz ljutnju, neprijateljski stav i agresiju, kažu stručnjaci. Osoba koja shvati da nešto nije u redu, možda će to pokušati nadoknaditi kroz demonstriranje svoje snage i sposobnosti. Muškarci mogu postati agresivni u situacijama kada se, uslijed depresije, povuku u sebe, ali i dalje osjećaju pritisak porodice da se vrate u društvo.
Stres
Muškarci će češće prijaviti simptome depresije u obliku stresa. To ne znači da su pod većim stresom, već je društveno prihvatljivije razgovarati o tome.  Može se reći kako je stres, također, indikator depresije, ali može biti i dio uzroka depresivnog stanja. Dugotrajna izloženost stresu može uzrokovati i fizičke i psihičke promjene, što zauzvrat može voditi depresiji.
Tjeskoba
Istraživanja su utvrdila postojanje jake veze između tjeskobe i depresije. Muškarci nisu skloniji tjeskobi nego žene – zapravo je tjeskoba češća kod žena, no muškarcima je lakše razgovarati o osjećaju tjeskobe nego depresije i tuge.
Ovisnost o alkoholu
Depresiju često prati pretjerana sklonost alkoholu ili opijatima. Istraživanja su pokazala kako su alkoholičari dva puta skloniji depresiji nego osobe koje nemaju problem s alkoholom.  Može se dogoditi i muškarcima i ženama, no korištenje droga i alkohola kako bi se zakamuflirao neugodan osjećaj, strategija je kojoj pribjegavaju muškarci umjesto traženja stručne pomoći.
Problemi u krevetu
Depresija je čest uzrok gubitka seksualne želje i erektilne disfunkcije te je simptom koji muškarci nerado spominju. Problemi u krevetu mogu biti potakunti depresijom, ali i učiniti depresiju težom. No, treba imati na umu kako erektilna disfunckija može biti posljedica drugih tegoba, bolesti ili uzimanja lijekova te ne definira depresiju sama po sebi.
Neodlučnost
Neke osobe se jednostavno teško odlučuju, pa je ova osobina zabrinjavajuća samo ako je nova i nije jedna od osnovnih značajki karaktera osobe. U pitanje je poteškoća s procesiranjem informacija – depresija usporava našu sposobnost odlučivanja.