Zbog poremećaja koji se zove noćni lagoftalmos

Phoebe Campbell uvijek izgleda kao da je budna. Zbog poremećaja koji se zove noćni lagoftalmos, ona spava otvorenih očiju.

Ovaj poremećaj uzrokuje zdravstvene probleme među kojim su i suhe oči podložne infekcijama, ožiljci na rožnici, pa čak i mogući gubitak vida. Phoebe ne može spavati bez maske za oči.
"Moj najveći izazov je zaspati i spavati tokom noći. Kao svi i ja zatvorim oči, ali kada krenem tonuti u san probudim se jer shvatim da su mi oči sve vrijeme otvorene, što je veoma čudno. Bilo koje svjetlo, lampica televizije, lampa na alarmu za dim i sl, odmah me probudi u bilo koje doba noći. Rijetko kada sam imala zdrav san tokom cijele noći i probudila se odmorna", rekla je Phoene koja ima 31 godinu.
Pretpostavlja se da ovaj poremećaj ima 10 posto ljudi na svijetu, a među njima je i operska pjevačica Katherine Jenkins koja živi s ovim poremećajem od djetinjstva.
Ceri Smith-Jaynes, optometrista i glasnogovornica Asocijacije optometrista, kazala je kako ovaj problem ima razne uzroke. 
"Postoje medicinski uzroci poput moždanog udara, udarca u lice ili facijalne paralize. Uzrok može biti i bolest štitnjače zbog koje su uvećane oči pa se kapci ne mogu spojiti, ali u većini slučajeva uzrok je psihološki. Kapci mogu biti malo ili skroz otvoreni, Problem je što je donji dio oka izložen", rekla je Smith-Jaynes.
Kada su oči zatvorene tokom spavanja površina oka je izložena tekućini iz suznog kanala i to štiti i čisti prednji dio oka, ali kada su oči otvorene i tokom spavanja, oko ostaje izloženo prljavštini i bakterijama.
"Najgori scenarij ovoga je gubitak vida. Mnogim ljudima koji pate od ovog poremećaja bude mutno ispred očiju kada se probude jer im oči budu suhe", rekla je.
Phoebe je saznala za svoje stanje kada je imala 13 godina i noćila kod prijateljica. Neko se od njih probudio tokom noći i prepao kada je vidio Phoebine širom otvorene oči.
"Na odmoru u Hrvatskoj jedna žena je provela 20 minuta pričajući sa mnom i mislila je da sam nepristojna jer ne odgovaram, ali je nakon određenog vremena shvatila da spavam", prisjetila se. 
Sad koristi masku koja joj mnogo pomaže, a ima i momka koji je potpuno razumije i podržava je. Prijašnji momci su je ostavljali jer su joj govorili da izgleda kao mrtvac.
"Ukoliko godinama spavate otvorenih očiju, uzrok je psihološki. Ali, ako vam se to dešava odnedavno, najpametnije bi bilo da se pregledate i posavjetujete sa ljekarom kako biste otklonili sumnju da bolujete od tumora ili oštećenosti nerva. Nekvalitetan san može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema među kojima su srčane bolesti i dijabetes", rekao je profesor Kevin Morgan sa Loughborough univerziteta.