Danas Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Agencija UN za borbu protiv side saopštila je povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv side, da je 2014. godine registrovano 36,9 miliona ljudi, pretežno u Africi, koji žive sa sidom.

Od 2000. i 2014. zaraza se proširila za 30 odsto u regionu istočne Evrope i centralne Azije, kao za 26 odsto na Bliskom istoku i sjevernom dijelu Afrike, navodi se u izvještaju.
 
Stopa smrtnosti vezana za sidu smanjena za 42 odsto od 2004. godine kada je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva od side.
 
UNAIDS strahuje od povratka epidemije ako zemlje ne učine više protiv širenja infekcije, ali i navodi da se broj registrovanih novoinficiranih smanjio za 35 odsto između 2000. i 2014. godine.

Nacionalni institut za javno zdravlje (IJZ) u Prištini, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a organizovao je naučni skup na kojem su repdstavljeni rezultati Nacionalnog instituta za javno zdravlje u prevenciji i sprečavanju ove bolesti na Kosovu.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Naser Ramadani je rekao da Kosovo ulazi u grupu zemalja koje imaju najmanji broj građana pogođenih ovim smrtonosnim virusom.

On je rekao da je ove godine na Kosovu identifikovano 100 slučajeva zaraženih, među kojima je bilo i djece.

Na Kosovu se svi slučajevi tretiraju antiretrovirusnim lijekovima, u cilju zaštite ostatka građana.