Naučna studija tvrdi

Osobe koje vole gorke napitke i gorku hranu imaju sklonost ka psihopatskom ponašanju, narcizmu, sadizmu i makijavelizmu - tvrde naučnici.

Naučna studija pokazuje da je kod osoba koje vole napitke gorkog okusa, poput crne kafe bez šećera ili "tonik votera", primjećena veća sklonost ka sadizmu i narcizmu. 
Takve osobe, kako se navodi, sklonije su podmuklosti, sujeti, sebičnosti ili uživanju u tuđoj patnji i boli.
U istraživanju, koje su na 500 muškaraca i žena proveli austrijski naučnici sa univerziteta u Inzbruku, učesnicima je ponuđen popis namirnica sa jednakim brojem slatkih, slanih, kiselih i gorkih namirnica.
Od njih se tražilo da se na skali sa gradacijom od šest stepeni /ocjena/ izjasne o ponuđenoj hrani - čokoladama, kolačima, slanini, sirćetu, rotkvi... 
Među ponuđenim odgovorima oni su mogli da zaokruže mogućnosti od: "jako volim" do "nikako ne volim". Potom su učesnici eksperimenta popunili četiri odvojena upitnika.
Prvim se mjerio stepen agresivnosti, u drugom se od njih zahtijevalo da odgovore na pitanja na osnovu kojih su naučnici kasnije zaključivali posjeduju li osobine karakteristične za osobe sklone psihopatiji, makijavelizmu i narcizmu. 
U trećem upitniku odgovarali su na pitanja o ekstrovertnosti, dobroj volji, savjesnosti i emocionalnoj stabilnosti, a na osnovu četvrtog upitnika procjenjivane su eventualne sadističke sklonosti.
Rezultati istraživanja, objavljeni u listu "Apetit", pokazuju da su lica koja više vole gorku hranu i napitke sklonija makijavelizmu, psihopatiji, narcizmu i sadizmu. 
Istovremeno, kooperativne, empatične i ljubazne osobe nisu bile sklone gorkoj hrani i napicima. 
Ljekari procjenjuju da bi se sklonost ka gorkoj hrani mogla uporediti sa vožnjom na toboganu smrti, čiji obožavatelji uživaju u stvarima koje podstiču strah.