Najzdravija od kozjeg mlijeka

Tom Parr, engleski poljoprivrednik živio je 152 godine, zahvaljujući sirutki koju je pio svaki dan.

Smatra se da je za dugovječnost Toma Parra, koji je živio od 1483. do 1635. zaslužan jedan napitak kojeg je pio svakog dana.
Svakog bi se dana Englez Tom počastio sirutkom, tekućinom sastavljenom od manje od jedan posto bjelančevina i više od 93 posto vode. Glavni sastojci sirutke su kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline. Sadrži samo 26 kalorija na sto grama, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.
Sirutka je odličan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku, preporučuje Buy Non GMO products. Sadrži beta-laktoglobulin koji organizam opskrbljuje aminokiselinama BCAA, a one uvelike pomažu kod bolesti jetre, tvrde stručnjaci.
Alfa-lactalbumin koji je sadržan u surutki, obiluje aminokiselinom triptofanom, poznatoj po uspješnoj regulaciji sna i podizanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod kroničnog hepatitisa. Osim toga, sirutka je puna i protivupalnim laktoferinom, sastojka od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.
Prednosti sirutke su i to da obiluje cisteinom koji je potreban tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina.
Sirutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina, a njena konzumacija omogućava brži oporavak i rast mišića nakon tjelovježbe, smanjuje apetit i potiče mršavljenje. Dobra je i živčani sistem budući da smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak.
Ovaj jednostavni prirodni proizvod preporučuje se kod zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala crijeva. Pomaže i kod hroničnog umora, stresa, pada imuniteta.
Možete je napraviti i sami od sirovog domaćeg mlijeka. Najbolja za organizam je, pokazuju istraživanja, kozja sirutka. Ipak, valja obratiti pozornost na to da su njezine učinkovitosti na visokoj razini ukoliko je dobivena od životinja koje se hrane na pašnjacima i nisu tretirane antibioticima. Od 10 litara mlijeka može se dobiti devet litara surutke.
Tomovo zdravlje održavala je prehrana koja se osim sirutke sastojala i od zelenog sira, luka, soka o jabuke. Njegov recept za dugovječnosti kojeg je ponavljao je: 'Držite glavu hladnom s umjerenošću, a noge tople tjelovježbom. Ustajte rano, rano i liježite, a ako želite prosperitet otvorite oči i zatvorite usta.'
Posljednjih 20 godina svog života bio je slijep, a preminuo je Londonu gdje su ga doveli kako bi ga upoznao kralj Charles I. Smatra se da je drastična promjena u prehrani kao i konzumacija alkohola doprinijela rapidnom slabljenju organizma i posljedično tome smrti. Prema kraljevim naredbama, pokopan je u Westminsterskoj opatiji.