Novo istraživanje

Ako ste se odlučili promijeniti životne navike na bolje te se zdravije hraniti, počnite od doručka i odaberite grejfrut. Grejfrut sadrži gotovo 90 posto vode, a također je dobar izvor vitamina C i kalijuma.

Mršavljenje
Studija sa Univerziteta Berkeley potvrdila je kako grejfrut pomaže pri mršavljenju. Kod hrane koja ima visok udio masnoće čaša soka od grejfruta prije jela može smanjiti mogućnost dobijanja kilograma za petinu.
Takozvana grejfrut-dijeta, u kojoj oni koji pokušavaju izgubiti na težini trebaju popiti čašu soka uz svaki obrok, poznata je od 1930., ali je postala popularna 70-ih godina prošlog stoljeća. Naučnici od tada rade razne studije i testiraju efekte ove voćke na miševima kako bi dokazali potiče li grejfrut brži rad metabolizma.
Tako su u ovoj studiji miševi koji su pili sok od grejfruta prije masne i kalorijske hrane imali 18 posto manju težinu od skupine koja nije konzumirala grejfrut.
Da je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma, tvrdi još jedna od mnogobrojnih studija objavljena u Journal of Medicinal Food. Pokazala je da su ispitanici smršali gotovo dva kilograma više od ostalih ako su tri puta dnevno, prije svakog obroka, pojeli pola grejfruta. Takav način prehrane trajao je 12 sedmica.
Prevencija bolesti
Osim što je grejfrut odlična zimska namirnica koja jača imunitet zahvaljujući vitaminu C, ima i još nekoliko drugih prednosti. Neke od njih su ta da može spriječiti stvaranje bubrežnih kamenaca, bolesti desni, a dobar je i u prevenciji karcinoma.