18 pacijenata je liječeno embrionalnim matičnim ćelijama, a negativne posljedice nisu zabilježene čak ni 22 mjeseca nakon procedure

Američki naučnici su pomoću matičnih ćelija uspjeli da vrate vid slijepima, a da nova tehnika nije izazvala nikakve neželjene posljedice!
Kako je navedeno u naučnoj studiji, 18 pacijenata je liječeno embrionalnim matičnim ćelijama, a negativne posljedice nisu zabilježene čak ni 22 mjeseca nakon procedure, prenosi RTRS.
Polovina pacijenata imala je tzv. Stargardovu makularnu distrofiju, a polovina starosnu atrofičnu degeneraciju makule, drugi najčešći uzrok sljepila u razvijenom svijetu.
Svaki od pacijenata koji je bio podvrgnut tretmanu dobio je 50.000 do 150.000 ćelija i svakom od njih je liječeno samo jedno oko kako bi poboljšanja, odnosno rezultati bili jasniji.
Stargardova makularna distrofija je nasljedna bolest oka, koja najčešće zahvata centralni dio mrežnjače nazvan makula, i ima visoku gustoću fotoreceptora. Obično se javlja između desete i dvadesete godine života, a lijek za nju još postoji, prenose Nezavisne.
U studiji, autori tvrde da nisu zabilježili odbacivanje ili ozbiljnije probleme povezane sa transplantacijom tkiva. Ipak, sama operacija i potiskivanje obrambenog sistema kako tijelo ne bi odbacilo usađene dijelove uzrokovali su određene nuspojave, tako da je četvorici pacijenata trebalo odstraniti kataraktu.
Deset aktera studije ima značajno poboljšanje vida, kod sedam poboljšanje nije zabilježeno, a stanje se pogoršalo samo kod jednog.
Liječenje matičnim ćelijama ima veliki potencijal, ističu stručnjaci i navode da bi se njima mogla zamjenjivati oštećena tkiva brojnih organa - od srca do bubrega, te da bi se mogla liječiti čak i multipla skleroz.