Svi znamo da su antibiotici uz napredak medicine dostigli to da su zapravo hemijski spoj nekoliko prirodnih supstanci.

Ali zašto, naprimjer, kada vas usred noći probudi neki jak bol, ne biste posegnuli za prirodnim antibiotikom, koji sigurno imate u kuhinji.
Kadulja – Ranije se koristila kao antibiotik. Posebno je dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Također je korisna za želučane infekcije i probleme u crijevima. Pomaže i pri smanjenju temperature i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripe. 
Med - Dokazano je da ima antibakterijske osobine, da može izliječiti osip na koži, opekotine i ogrebotine, očistiti zube i usta od bakterija, te zaustaviti krvarenje desni, a djelotvoran je u liječenju čireva i plikova. Ali, vrlo je važno da odaberete pravi med. 
Cimet - U jednoj studiji otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, ali i da je smrtni neprijatelj opake bakterije Escherichia coli. 
Bijeli luk – Dokazano liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu zove se alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i antigljivična svojstva. Efikasno liječi zubobolju (dovoljno je isjeckati luk i staviti na bolan zub), kašalj, bol u grlu, kao i mnoge druge bolesti ili upale. 
Karanfilić - Ako želite ublažiti zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvaćete karanfilić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, karanfilić je najefikasniji kada se od njega napravi ulje. 
Origano - Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva, a u srednjem vijeku postalo je popularno u Evropi, u kojoj se koristilo za liječenje infekcija.