Ruski naučnici planiraju da već do 2018. godine "odštampaju" ljudski bubreg, koji se može koristiti za transplantaciju.

Bubreg će biti odštampan na prvom ruskom bioprinteru, a prvo se stvara kompjuterski model budućeg organa sa svim njegovim anatomskim karakteristikama tkiva.
Zatim se od izvornih ćelija pacijenta dobijaju takozvani sferoidi - konglomerati ćelija. To je "građevinski materijal" za tkivo ili organ.
Bioprinter koji je napravljen u Rusiji ima korak štampe od jednog mikrometra. Nijedan inostrani analog nema tako gustu štampu.
To je samo jedan od jedinstvenih ruskih "nou-hau", ističe izvršni direktor laboratorije "3 D Biosprintimg solušns" Jusef Hesuani.
Glavna prednost ruskog  bioprintera jeste mogućnost korištenja svih metoda bioštampe. On omogućava štampanje i ćelijama i sferoidima i biogelom.
Pritom printer sadrži pet "mlaznica". Dvije su predviđene za sukcesivno istiskivanje polimernog hidrogela, a ostale za smještanje u ovaj gel tri različite vrste ćelija, sa njihovim kombinovanjem u različitim varijantama.
Kasnije se odštampana konstrukcija smješta u biorektor koji je ispunjen potrebnim hranljivim materijama. Tu se odvija srastanje ćelija i istovremeno ispiranje biogela koji više nije potreban.
Za razliku od stranih analoga ruska tehnologija omogućava dobijanje skoro idealne sličnosti sa prirodnim organom.
Prvi ruski bioprinter za sada radi u probnom režimu.
Međutim, vrlo brzo, u martu 2015. godine predstoji mu "štampanje" funkcionalne štitne žljezde, premda će ona biti mišjih dimenzija.
Radna sposobnost budućeg organa provjerava se na nekoliko načina: u bioreaktoru, u kokošijem jajetu sa embrionom pileta i, napokon, u živom mišu.
Već 2018. godine ruski naučnici namjeravaju da odštampaju ljudski bubreg koji se može presađivati.
Strani stručnjaci smatraju da ovakav napredak nije moguć prije 2030. godine.
Međutim, ruski biomedicinari su veći optimisti.