Male leteće krvopije

Mala bića mogu izazvati velike iritacije. Doznajte što se tačno događa s vašim organizmom nakon što vas kukac izabere kao obrok.

Prije ugriza
Znojite se, ali toplina vašeg tijela i ugljendioksida u dahu su mamci za komarce, muhe ili druge bubice. Mogu ih nanjušiti sa 150 metara. Muškarci oslobađaju više topline u ugljičnog monoksida, međutim oni su i dlakaviji što ih donekle štiti od malenih napasnika.
Tokom ugriza
Insekt se spustio na vašu kožu i ispituje teritorij. Najzanimljiviji dijelovi su im pored krvnih žila. 
Moguće je da i ne osjetiti ugriz, a komarci su tu 'najpodmukliji'. Mogu vam prodrijeti pod kožu i ispustiti slinu prije nego vam isišu krv. Do trenutka kad osjetite ubod, ona (samo ženski komarci grizu) se najvjerovatnije već nahranila.
Nakon nekoliko minuta
Vaše tijelo je identificirao slinu kukca kao stranog napadača. Limfociti, vrsta bijelih krvnih ćelija, hrle na scenu da ga unište. To je proces koji uzrokuje svrbež i oticanje. Ne češite se jer ćete samo pogoršati stvar.
Nakon nekoliko sati
Slina komarca može ostati satima (čitaj: svrbež). Najbolje je ignorisati. Većina proizvoda koji se mogu kupiti da ublaže svrbež od uboda kukaca, nisu učinkoviti.
Idući dan
Svaka osoba različito reagira. Ako ste sretni, svrbež blaži iako mjesto ugriza može još uvijek djelovati upaljeno. Ukoliko ste osjetljivi, moguće je da se probudite s velikom oteklinom. To je vjerovatno znak da ste alergični i da je vaš imunološki sistem poslao vojsku antitijela kao obranu. Gadno izgleda? Da. Opasno? Vjerovatno ne. Mogu pomoći led i antihistaminik.
Nakon dva ili tri dana
Velike su šanse da će posljedice ugriza potpuno nestati. Međutim, osjetite li simptome poput glavobolje ili mučnine, posjetite liječnika kako bi se isključila moguća infekcija ili zaraza opasnim virusom.