Ako niste znali

Da li znate da je otrov botulinum najfatalniji od svih postojećih toksičnih supstanci? U pitanju je toksin botulinum tip H koji se izlučuje iz bakterije Clostridium botulinum. Tip A ove bakterije koristi se u kozmetici kao botoks! Pogledajte i koji su ostali...

Na svijetu postoji jako mnogo smrtonosnih supstanci koje se nalaze u bakterijama, biljkama i životinjama, a svaka od njih ima potpuno različito djelovanje na ljudsko tijelo. Utvrđivanje najsmrtonosnije je gotovo nemoguća misija, s obzirom da se u obzir uzimaju faktori kao što su starost čovjeka kojeg otrov napada, njegov imuni sistem i slično.
 
Ipak, postoji jedan način da se izmeri smrtonosnost supstance – metoda koja se zove “Medijan smrtonosna doza, LD 50″, poznatija kao “Smrtonosna doza, 50 odsto”. Predstavićemo vam 5 najsmrtonosnijih:

Cijanid

Cijanid proizvodi nekoliko bakterija, gljivica i algi, a također se nalazi i u brojnim biljkama, uglavnom u njihoviim sjemenkama. Samo 200 miligrama cijanida može da ubije odraslog čovjeka u roku od nekoliko minuta.

Ovo je vjerovatno i najpoznatiji otrov jer su ga tokom istorije najviše i koristili. Naime, trovanje cijanidom izgleda kao srčani udar.

Istina je da sjemenke u nekom voću sadrže hemikaliju koja oslobađa cijanid kada dospije u naše tijelo, a vjerovatno najbliže voće nama je jabuka. Ipak, doza cijanida je toliko mala da ne postoji nikakav razlog za brigu.

Protivotrov za cijanid je dostupan u obliku običnih i vrlo dostupnih vitaminskih tableta B12.

Ricin

Ricinus communis je u Ginisovoj knjizi rekorda navedena kao najotrovnija biljka na svijetu. Dovoljno je 1,78 miligrama da se ubije odrastao čovjek.



Ricinus communis, kao i mnoge druge biljke na svijetu, ima otrovno sjeme koje sadrži izuzetno toksičnu hemikaliju – ricin, a konzumiranje četiri do osam sjemenki izaziva fatalne posljedice. Otrov u sjemenkama može da dovede do osjećaja peckanja u ustima i grlu, intenzivne bolove u stomaku i krvavu stolicu.

Ricin je spor otrov i potrebno mu je od jednog do tri dana da izazove smrt. Iako posljedice trovanja mogu da se osjete i nakon par sati, smatra se jako opasnim i “podlim” ubicom.

Ovaj snažni i smrtonosni otrov ima potencijal i da riješi jedan od najvećih problema današnjice – rak. S obzirom da napada i uništava ćelije, naučnici pokušavaju da ga usmjere da napadne samo ćelije raka, i pri tome zaobiđe sve zdrave ćelije u tijelu.

Strihnin

Strihnin drvo (Strychnos nux-vomica) raste u Indiji i jugoistočnoj Aziji, a u sebi sadrži dva otrova: Brucin i mnogo opasniji Strihnin koji se nalazi u voću drveta. Smrtonosna doza iznosi od jedan do dva miligrama po kilogramu odraslog čovjeka.

Većina poznatih informacija dolazi iz nenamjernih i namjernih slučajeva trovanja. Za ovaj otrov ne postoji specifičan protivotrov, ali oporavak je moguć ako se liječi na vrijeme.

Poput cijanida, i strihnin se često koristio kroz istoriju, a neki istoričari vjeruju da je čak i Aleksandar Veliki otrovan upravo ovom opakom supstancom.

Ipak, istraživači sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu smatraju da je za njegovu smrt krivac cvijet veratrum album, poznat kao bijeli kukurijek.

Amatoksini

Amatoksini su podgrupa od 8 toksina koji mogu da se pronađu u otrovnim pečurkama Amanita phalloides, kao i u nekim drugim pečurkama iz roda Amanita. Smrtonosna doza je 0,1 do 0,2 miligrama po kilogramu odraslog čovjeka.



Amatoksini napadaju ćelije jetre i bubrega, a posebnu opasnost stvara činjenica da otrovana osoba uopšte ne primijeti simptome od šest, pa i do 24 sata nakon konzumiranja otrova. Najčešće se otruju nestručni berači pečuraka.

Kada simptomi postanu vidljivi, oni se manifestuju kroz učestalu stolicu ili povraćanje, a ljekari simptome često pomiješaju sa običnim gripom – zbog čega trovanje uglavnom završi smrću.

Botulinski toksin

Naučnici su nedavno otkrili novu vrstu otrova botulinum, za koji vjeruju da je najfatalniji od svih postojećih toksičnih supstanci. U pitanju je toksin botulinum tip H koji se izlučuje iz bakterije Clostridium botulinum. Tip A ove bakterije koristi se u kozmetici kao botoks.



Međutim, klostridija-H ima moć da blokira hemijske procese u funkcionisanju nerava, uzrokujući botulizam i smrt paralizom.

Smrtonosna doza iznosi od 1,3 do 2,1 nanograma botulinskog toksina po kilogramu odraslog čovjeka Kristal ovog otrova veličine zrna pijeska može da ubije 9.600 ljudi, a samo 4 kilograma bi moglo da ubije sve ljude na planeti.

Bakterija se može pronaći i u medu, ali na sreću, naš organizam je dovoljno snažan da uništi uljeza prije nego dođe do aktivnih ćelija.

S druge strane, bebe nemaju razvijen imuni sistem protiv ove bakterije sve dok ne napune godinu dana, zbog čega med nikada ne treba davati bebama mlađim od 12 mjeseci.