David Aponte, radnik američke kuće ABC, spašen od sigurne smrti

Radniku američke televizijske kuće ABC Davidu Aponteu dijagnosticirana je neizlječiva leukemija. Akutna limfoblastična leukemija smrtonosna je bolest koja pacijenta može usmrtiti za samo nekoliko sedmica.

No, Aponte je poslan na novu, genetsku terapiju. Samo osam dana kasnije, njegova ‘neizlječiva’ leukemija je nestala, i ljekari više nisu mogli pronaći niti jednu kancerogenu stanicu u organizmu. Ista terapija izliječila je još troje pacijenata, iako je jedan kasnije preminuo od zgrušavanja krvi nevezanog uz liječenje.
Kod svih izliječenih više nema tragova bolesti, čak niti dvije godine nakon liječenja.
Tajna nove terapije je u ‘treniranju’ stanica imunosistema pacijenata. U limfoblastičnoj leukemiji, B-limfociti postaju maligni. Ljekari su uspjeli prepoznati molekulu nazvanu CD19 koja se nalazi jedino u B-limfocitima. Uz pomoć bezopasnog virusa, ljekari su tretirali T-limfocite pacijenata kako bi ih naučili da napadaju sve stanice koje u sebi imaju CD19 molekulu. Kada su ‘trenirani’ T-limfociti vraćeni natrag u tijelo pacijenata, smjesta su se bacili na uništavanja B-limfocita.
- Kod svih pacijenata, nakon tretmana više nije bilo tragova tumora, rekao je jedan od voditelja istraživanja, Michael Sadelain sa Sloan-Kettering centra za rak u New Yorku.
Prema njegovoj procjeni, za par mjeseci tijelo bi trebalo obnoviti zalihu normalnih T-limfocita i zdravih B-limfocita. No, za svaki slučaj, pacijentima su davali presađenu koštanu srž kako bi osigurali oporavak zdravog imunosistema.
Najnovije istraživanje nastavak je globalnih pokusa s korištenjem T-limfocita u uništavanju leukemije. Prošle godine, isti tretman uspješno je isproban u liječenju ljudi s multiplom mijelomom. Od 13 sudionika, kod čak 10 nestali su svi tragovi bolesti.
- Iako su još sva istraživanja u ranoj fazi, ovaj pristup u kojem se modificiraju T-limfociti pacijenata kako bi napali njihove tumore se doima kao jedan koji će sve češće biti korišten uz bok tradicionalnijim metodama liječenja, rekao je Paul Moss iz instituta Cancer Research UK.
Sadelainov tim sada istražuje mogućnosti liječenja drugih tumora. Premda niti jedna molekula nije prisutna samo u pojedinoj vrsti raka, Sadelain pokušava ‘nanišaniti’ parove molekula koji se pojavljuju zajedno samo u stanicama tumora. U januaru ove godine, demonstrirali su uspješnost ovog pristupa tako što su uništili ljudski tumor prostate u miševima, koristeći T-limfocite koji su napadali stanice s ciljanim parom molekula.