Ako želite biti zdravi, kad je god to moguće, jedite sezonsko voće i povrće iz domaćeg uzgoja.

U maju stižu jagode i još pokoje prvo rano voće, a na tezgama i livadama se mogu naći zeleni listovi koji imaju i po osam puta više korisnih tvari nego klasična zelena salata. Upoznajte se stoga s nekima od najzdravijih namirnica koje stižu tokom maja.

Jagode
 
Jagode su odličan izvor vitamina C, pa ćete već u 150 g dobiti potrebnu dnevnu dozu ovog važnog vitamina. Uživate li u jagodama, u organizam ćete unijeti i vitamin A te potrebne doze kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza. Osim toga, jagode su dobro sredstvo protiv probavnih smetnji. Njeguju kosti i zglobove, a imaju i snažnu antioksidativnu moć. Štite tijelo od raka i čuvaju krvne žile od začepljenja i slobodnih radikala. Ako je moguće, jedite jagode iz vlastitog vrta ili iz organskog uzgoja.
 
Trešnje
 
Tokom maja na tržnice stižu i prve domaće trešnje. Ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali su zato bogate drugim antioksidantima. Sadrže vitamin B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu (osim u trešnjama nalazi se i u grožđu i jagodama, a može dezaktivirati karcinogene tvari), antocijanin i melatonin. Navedeni sastojci pomažu organizmu u borbi protiv raka, štite od srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, a navodno su dobre i protiv glavobolje. Uživanje u trešnjama može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju.
 
Rotkvice
 

I rotkvice imaju malo kalorija, a puno vitamina i vode. Jedete li ih, duže ćete održati osjećaj sitosti. Ubacite ih stoga redovno u salatu.
 
Maslačak
 
U slučaju da niste znali, ovo nije korov nego jedna od zdravijih biljaka. Listovi maslačka puni su folata i magnezija, kao i fosfora i bakra. Ovi gorkasti listovi sadrže i beta-karoten. Operite ih i ubacite u salatu ili uživajte u juhi.
 
Rikula
 
U trgovačkim centrima zna se naći i izvan sezone, no na tržnicama je prisutna od maja do oktobra. Rikula sadrži oko osam puta više kalcija, pet puta više vitamina A, C i K te četiri puta više željeza nego obična zelena salata. Ubacite je svakako u umake i druga jela pred kraj kuhanja.

 
Mladi krompir
 

Šta razlikuje mladi i stari krumpir? Mlađa verzija sadrži više šećera, vitamina C i vode, a stari više škroba. Kuhajte ga i pecite s korom jer će se tako sačuvati vitamin C. Već dugo se zna da je krompir namirnica protiv gihta i reume, a koriste ga i pri liječenju sluznice želuca - u tom slučaju se upotrebljava sok od krompira.