Glavobolju mogu uzrokovati brojni uzročnici kao što su dugi boravak u prostorijama s malo kisika ili suhog zraka, promjene vremena, sunčanica, alergije, stres, umor, pretjeranost s cigaretama, mamurluk, različiti bolovi, infekcije i još mnogo toga.

No bez brige jer postoje i mnoga rješenja kojima glavobolju možeš ublažiti bez posezanja za tabletom. Podsjećamo na načine ublažavanja boli koji ne sadrže kemikalije:

Svježi zrak

Zbog dugog boravka u zagušljivim prostorijama, rada za kompjuterom ili gledanja televizije može se javiti glavobolja koja te "opominje" kad si pretjerala. U takvim slučajevima često neće biti potrebna tableta već ti samo treba malo svježeg zraka. Stoga uzmi 10 minuta odmora i prošeći.

Voda

Kod glavobolja izazvanih upalnim procesima pomaže voda. Srednje hladni oblozi na čelu, očima ili na vratu pomoći će umanjiti bol. Isto tako, bol se može javiti i kao reakcija dehidracije tijela pa je preporučljivo piti 2 litre ili 8 čaša vode na dan.

Meditacija

Glavobolju uzrokovanu stresom, preopterećenosti poslom i slično najlakše je ublažiti kratkim odmorom. Meditacijom u tišini ili uz laganu opuštajuću glazbu prilegnite na neko vrijeme i mislima pobjegnite od posla i obaveza.

Akupresura


Glavobolje koje nastaju zbog stresa, umora, gladi i nedostatka zraka možeš ublažiti akupresurom ili pritiskom na određene točke na licu. Pritiskom prstima na korijen nosa, kod uglova očiju ili na vratu možeš si olakšati bol ili bar privremeno ublažiti glavobolju.

Voće i povrće


Vitaminom C iz voća i povrća možeš spriječiti nastanak glavobolje te ublažiti glavobolju. Vitamin C je prirodni antihistaminik što znači da blokira izlučivanje bjelančevina iz stijenka žila koje uzrokuju nastanak upala.

Čaj od lipe

Isto kao i eterična ulja, čaj od lipe će djelovati na tvoju psihu i smiriti te. Čajem ćeš popiti tekućinu koja ti možda fali u organizmu, a s njenim opuštajućim i smirujućim učinkom ublažiti glavobolju izazvanu primjerice umorom, kao i nekim drugim uzročnicima.

Eterična ulja

Poznato je da eterična ulja općenito smiruju naše tijelo i psihu. Tako masiranjem sljepoočnica, čela ili potiljka s nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili mente možeš djelovati na ublažavanje glavobolje.