Mnogi bi kazali da su toalet i koš za smeće carstvo bakterija, ali možda bi se iznenadili činjenicom da spužvica za pranje suđa na sebi ima više bakterija nego drška četkice za zube.

Donosimo pet iznenađujućih izvora nečistoće u kuhinji i kako se od njih zaštititi.

1.Kuhinjska prijetnja: Spužvica za pranje suđa

Kada su sudionici studije međunarodne nezavisne javne zdravstvene organizacije uzeli nekoliko predmeta iz svojih kuća, kuhinjska spužvica je na sebi imala najviše bakterija, piše Cleaning Guide.

Na sebi je imala 150 puta više bakterija i plijesni nego držač četkice za zube. “Na njima se bakterije nađu dok čistite, ali budući da ih ljudi rijetko dezinficiraju, one se množe”, rekao je Rob Donofrio direktor mikrobiologije nezavisne javne organizacije. Najbolji način za dezinfekciju spužvice jest da je stavite mokru u mikrovalnu na dvije minute svaki dan i mijenjate je svaka dva tjedna.

2.Kuhinjska prijetnja: Hladnjak

Hladne temperature usporavaju razvoj bakterija, pa je važno osigurati da vaš hladnjak nema temperaturu višu od 4,4 stupnja.

3.Kuhinjska prijetnja: Sudoper

Ostaci hrane i neoprano posuđe u sudoperu plodno su tlo za bakterije. Obično ispiranje vodom neće im nimalo naškoditi, naprotiv, vlaga im dodatno pogoduje. Da biste bili sigurni da su sve bakterije otputovale iz njega, nanesite snažno sredstvo za čišćenje i ostavite da odstoji nekoliko minuta i zatim isperite mlakom vodom.

4.Kuhinjska prijetnja: Daske za rezanje

Bakterije s termički neobrađenog mesa, peradi i ribe može kontaminirati hranu koja dođe u dodir s daskom. Način na koji možete smanjiti rizik jest da koristite različite daske za rezanje sirovog mesa i termički obrađene hrane.

5.Kuhinjska prijetnja: Sirova jaja

Preporuča se izbjegavanje konzumacije sirovog i dovoljno kuhanih jaja (posebno za malu djecu i starije), zbog mogućnosti razvijanja bolesti poput salmonele.