Jeste li znali da vam određena hrana popravlja raspoloženje i vraća energiju?! Možda je vrijeme da pri izboru namirnica prestanete razmišljati isključivo o kalorijama te uzmete u obzir i osjećaj za zdrav životni stil.

Koja hrana popravlja raspoloženje?

Hrana koja popravlja raspoloženje je prvenstveno hrana koja vas opušta. Postoje određene namirnice koje utječu na moždane neurotransmitere i hormone, što onda utječe na raspoloženje.

Mnoga nas hrana također čini umornima i tromima. Posebno ako se konzumira u velikim količinama. U slučaju kada se prejedemo, krv se slijeva u želudac, a manji je protok u mozgu, što onda vodi do pospanosti i umora.

- Najbolji način za popravljanje raspoloženja je tjelovježba, što sigurno već znate, a sličan učinak kakav ima tjelovježba na organizam ima i začinjena hrana. Ljuta hrana stimulira otpuštanje endorfina, hormona sreće. Za poboljšanje raspoloženja dodajte u hranu chili začine, papričice, feferone…

- Hrana bogata proteinima također popravlja raspoloženje. Takva hrana čini nas budnima, puni energijom i sposobnošću koncentracije.

- Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina B povezan  s depresijom, pa da biste je spriječili unosite ga u dovoljnim količinama.

- Na popis hrane koja je dobra za raspoloženje ubrajaju se i cjelovite žitarice, leća, soja, špinat, repa, brokula, sjemenke suncokreta, pšenične klice i naranče.

- Dalje, za bolje raspoloženje jedite školjke, losos, nemasnu govedinu, mlijeko i jaja.

Prijedlog jelovnika za dobro raspoloženje:

Doručak: Doručak s namirnicama s visokom količinom proteina poput zobi, jabuka i krušaka za razliku od slatkog doručka vode do stabilnijeg raspoloženja.

Zajutrak: Jogurt, orašasti plodovi  ili neki drugi komad voća.

Ručak: Težite namirnicama bogatim vitaminom B i omega -3 masnim kiselinama. Izbjegavajte teške, masne obroke.

Užina: Redak tamne čokolade popravlja raspoloženje.

Večera: Smeđa tjestenina ili riža, te krumpir namirnice su koje trebate birati za večeru.