Lijek za običnu prehladu mogao bi konačno postati dostupan zahvaljujući iznimnom otkriću iz laboratorija na Cambridgeu. Znanstvenici su otkrili da je naše dosadašnje znanje o imunološkoj reakciji bilo krivo.

U dramatičnom otkriću koje bi moglo utjecati na milione života, znanstvenici su prvi put uspjeli dokazati da naš imunološki sustav može razoriti virus obične prehlade nakon što je ušao u unutrašnjost stanice, a to se dosad smatralo nemogućim.

Otkriće otvara vrata razvoju nove klase antivirusnih lijekova koji bi trebali jačati prirodni mehanizam kojim tijelo tj. stanica ubija viruse. Znanstvenici vjeruju da će prva klinička ispitivanja novih lijekova moći započeti za dvije do pet godina.

Novim pristupom, smatraju, moglo bi se djelovati i na niz drugih virusa, uključujući i one koji uzrokuju smrt tisuće djece u zemljama u razvoju.

Virusi su i dalje najčešći uzročnici smrti, čak dvostruko češće i od raka, i to uglavnom jer se sakriju unutar stanice i tako ostaju zaštićeni od imunološkog sustava i jakih antibiotika koji su nužni za suzbijanje popratnih bakterijskih infekcija.

Međutim, studija s čuvenog Laboratory of Molecular Biology u Cambridgeu pokazala je da je dosadašnje znanje o o ljudskom imunološkom sustavu bilo pogrešno. Antivirusna antitijela zapravo mogu uči u stanicu koju je napo virus i uzrokovati naglo razaranje ( za sat ili dva) ovog virusa.

"U svakom udžbeniku pročitat ćete da je sve gotovo kad virus uđe u stanicu jer je ona sad inficirana. Učili smo da u ovom trenutku imunološka reakcija ne može ništa osim ubiti napadnutu stanicu," rekao je dr. Leo James, voditelj istraživačkog tima.

Prođe li klinička ispitivanja protein TRIM21 odgovoran za ubijanje virusa mogao bi se koristiti u nazalnom spreju kako bi se borio protiv mnogih oblika virusa koji uzrokuju prehladu.

Sir Greg Winter, direktor MRC Laboratory of Molecular Biology, kaže: "Antitijela su zadivljujuće ratne mašine; a sad je jasno da nastavljaju napadati virus i kad je unutar stanice. Ovo otkriće nije samo donijelo bolje razumijevanje virusa već i samog imunološkog sustava i infekcija."