Novo istraživanje sugerira da jeftine naočale za čitanje jesu lako dostupne, ali vas zato dugoročno mogu koštati vida, piše "Daily Mail".

Do 50-te godine, većina odraslih imaju problema s čitanjem knjiga ili novina bez naočala, tako da su jeftine naočale u supermarketima, ili čak na uličnim štandovima za mnoge došle kao naručene. No, koliko god je ta činjenica dobra za štednju, toliko je loša za zdravlje.

"Takve naočale izazivaju naprezanje očiju, zamagljen vid, glavobolje ili čak dvostruku sliku", ističu stručnjaci, dodajući kako su one posebno neprikladne za osobe s većom dioptrijom.

"Ako ih oni koji slabo vide koriste pri nekim mobilnim aktivnostima poput šetnje, to može dovesti do vrlo neugodne nezgode", dodaju.

Najveći problem je, pak, nesrazmjer, što znači da ljudi mogu vidjeti na jedno oko sasvim jasno, a na drugo slabije. U takvim slučajevima jeftine naočale će oslabiti vid na oba oka, te dovesti do glavobolja.

Optičari ističu kako su pregledi neophodni prije kupovine naočala, budući da se pritom mogu otkriti i ozbiljni zdravstveni problemi, kao što su katarakta i tumor mozga.