Američki naučnici su po prvi put u historiji uspjeli da stvore potpuno funkcionalni ljudski organ, sastavljen od tri vrste ćelija, i to jajnik.

Pokazalo se da je vještački jajnik sposoban da "odgaji" jajne ćelije do stepena kada su zrele da mogu biti oplođene.

Takav jajnik je moguće presaditi ženi koja nije u stanju da zatrudni zbog narušavanja funkcije sopstvenog jajnika, ali autori te razrade Sandra Karson i Stiven Kroc ne namjeravaju da se bave transplantologijom.

Naučnici smatraju da će njihov vještački jajnik prije svega služiti kao probni organ za izučavanje uticaja toksina i drugih agenasa u čovjekovoj okolini na sazrjevanje i kvalitet jajnih ćelija.

Druga ideja je da se u tom jajniku gaje jajne ćelije, uzvučene iz organizma žene prije, na primjer, provođenja rendgenske i hemioterapije pri liječenju onkoloških oboljenja. Po okončanju takvih terapija zdrave jajne ćelije bi mogle biti vraćene u tijelo žene.

Kraj neplodnosti?

Takav vještački jajnik, što je najvažnije, može u potpunosti otkloniti problem neplodnosti koji u sadašnje vrijeme pogađa mnoge žene. U vještačkom jajniku je moguće odgajiti jajnu ćeliju, obaviti oplodnju i zatim implantirati embrion u matericu žene surogata ili čak biološke majke.