Sreća ne pada sa neba, ona je u našim rukama. Zato naučite kako da dođete do nje, a u tom pohodu pomoći će vam savjeti Svetlane Virijević-Mudrić, psihoterapeuta.

Koliko ćemo biti sretni ili nesretni ne zavisi samo od spoljašnjih okolnosti, već i od našeg odnosa prema životu. Ako sreću posmatramo kao racionalnu kategoriju, kao nešto što zavisi od naših izbora i odluka, a ne nešto što je izvan nas, onda ćemo u većini životnih situacija biti u stanju da je dosegnemo. Svetlana Virijević-Mudrić, psihoanalitičar, objašnjava koje psihološke snage čovjek treba da jača i njeguje, a koje destruktivne mehanizme treba da izbjegava.

1. OKRENITE DOBRU STRANU MEDALJE
Pozitivno razmišljanje od presudne je važnosti za sretan, zadovoljstvom ispunjen život. Treba uvijek pronaći perspektivu iz koje se vidi pozitivan smisao svakog iskustva. A to je vještina koja se uči.
- Odmah počnite da tražite dobru stranu u sebi i drugima, ali i u svakodnevnim događajima.
- U stresnoj situaciji postavite sebi tri pitanja:
Zašto je ta situacija važna, šta je najveći problem i, najzad, šta vi možete da uradite da stvari okrenete u svoju korist?

2. UŽIVAJTE U SVAKOM TRENUTKU
Dostizanje sreće zaista je životni projekat, a istinski lični sklad i harmonija zahtjevaju predan i dugotrajan rad na sebi. Međutim, sreća nije nešto što se čeka godinama, ona se krije u svakom trenutku koji proživljavamo. Bićemo u stanju da od života dobijemo ono najbolje samo ako smo sposobni da to isto izvučemo iz malih, običnih stvari. Živite punim plućima u sadašnjem vremenu, tako ćete steći kolekciju lijepih uspomena. Usmjerenost na ovdje i sad rasterećuje anksioznosti, stresa i tuge.

3. NAUČITE DA VOLITE SEBE
Čovjek nezadovoljan sobom po pravilu je nezadovoljan i svojim životom. Zato, da biste bili sretni, morate da naučite da volite i vrednujete sebe. Da biste pobjedili komplekse i promjenili lošu sliku o sebi, uradite sljedeće:
- Sami ili uz pomoć stručnjaka pronađite uzrok negativnog doživljaja sebe.
- Utvrdite ima li realnog osnova da se osjećate loše. Ako ima, počnite da mijenjate ono što vam smeta.
- Definišite kakvi želite da budete i ponašajte se u skladu sa tim.
- Napravite spisak svojih vrlina i svega što kod sebe poštujete.

4. NAPRAVITE SPISAK CILJEVA
Ciljevi našem životu daju smisao i sadržaj, zbog njih vrijedi ustajati iz kreveta. Ako ih imamo, naša pažnja usmjerava se na nešto što donosi zadovoljstvo, a ne na spašavanje od patnje. Teški periodi podnose se lakše, a dobri postaju još prijatniji.
Napravite spisak ciljeva koje ste sebi postavili i pogledajte ga triput dnevno: čim ustanete, jednom u toku dana i jednom pred spavanje.

5. SMIJTE SE, ZDRAVO JE
Ništa blagotvornije od smijeha! Smisao za humor snižava nivo stresa, jača koncentraciju i snagu intelekta, daje zdravu distance prema svim stvarima. A svaka situacija ima smiješnu stranu, treba je samo potražiti. Umjesto da se svaki put u stresnim situacijama bavite lošim aspektima onoga što se dešava, a vi se zapitajte ima li nečeg smiješnog u svemu tome. Uvijek se setite kontradiktorne, ali tačne izreke: Ne sekiraj se zbog sitnica, ali zapamti da se život od njih sastoji.

6. PRAŠTANJE JE ZALOG MIRA
Čovijek koji u srcu čuva uvredu i mržnju nikad ne može da bude sretan i slobodan, zato je sposobnost praštanja ključ istinske sreće.
Zapamtite, od vaše mizantropije ne stada niko drugi do vi sami.
Neuspjesi, gubici i povrede sastavni su dio života, pa naučite da opraštate i sebi i drugima.

7. KO DAJE, DUPLO MU SE VRAĆA
Nije sreća samo ugađati sebi, ona se krije u umjeću davanja i pomagajna drugima. Što više radosti pričinjavamo drugima, to ćemo sami biti sretniji. Svakog dana pronađite način da nekom do kog vam je stalo uljepšate dan.

8. PRIJATELJSTVO UMNOŽAVA SREĆU
Kvalitet života mjeri se kvalitetom odnosa koje smo uspjeli da izgradimo. Čovjek je socijalno biće i neophodni su mu drugi ljudi. Bliski i topli odnosi sa prijateljima, rođacima i, naravno, partnerom pomažu u prevazilaženju svih teškoća. Sve je lakše kad imate podršku. Sreća koja se dijeli duplo je veća, problem koji se dijeli duplo je manji.
- Uvijek se posvetite prijateljima kao da ih vidite posljednji put.

9. U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH
Fizička aktivnost rasterećuje stresa i izaziva fizičke reakcije u organizmu zbog kojih se osjećamo dobro. Trenirati treba redovno, po mogućstvu svakog dana barem pola sata.
Vitalnost tijela i bodro držanje izazivaju osjećanje sreće, koje u svakom trenutku svjesno možete da animirate pomoću pokreta.
Ishrana izuzetno utiče na naše samoosjećanje, a na to u brzini života često zaboljavljamo. Treba izbejgavati čajeve, kafu i alkohol, kao i svu hranu bogatu šećerima, punu aditiva i konzervanasa. Neka u ishrani dominiraju voće i povrće, žitarice i koštunjavo voće.